Archive: December 2010


Abdul Mateen Ahmed and his glaucoma valve



Selama aku mengaji, dari tahun 1 sampai la sekarang, susah aku nak dengar medical instruments, stain, ataupun test yang dinamakan dengan nama orang Islam.

Bermakna, susahnya nak jumpa muslim inventor terutama dalam bidang perubatan zaman la ni.


video

Nice! (dengar apa yang dia kata especially part akhir video)

Dr Abdul Mateen Ahmed, seorang muslim warganegara Amerika, menghabiskan lebih kurang 14 tahun untuk menghasilkan Ahmed Valve.

Injap ini digunakan untuk merawat glaucoma, the "silent thief of sight," iaitu tekanan tinggi dalam mata yang boleh menyebabkan buta.

Dan akhirnya, pada 12 November 1993, FDA telah meluluskan penjualan Ahmed Glaucoma Valve di US dan seluruh dunia.


Common situations where the use of a glaucoma implant as a primary procedure is indicated include:-

-Neovascular glaucoma:
glaucoma associated with vascular disease of the eye (often diabetes).

- Cases of Uveitis: acute or chronic inflammation of the eye.

- Traumatic glaucoma: glaucoma associated with injury to the eye.

- Silicone glaucoma: glaucoma due to Silicone used to repair a detached retina.

- Infantile/Juvenile glaucoma: often associated with developmental defects of the eye.


Surgical Procedure







"We are not the inventors, the inventor is Allah"
-Dr A. Mateen Ahmed-

Wah, jatuh cinta aku dengan pak cik ni. Moga ramai lagi orang Islam yang akan menyerlah dalam bidang masing-masing.

Peace!

p/s-pencuri yang senyap ialah glaucoma. (mood ophthal, exam nak dekat =p)


Infaq dalam kerja sebarkan Islam




Post ini berkaitan dengan makhluk yang bergelar pelajar PERUBATAN di bumi mesir. Maaf kepada yang tidak berkaitan. Sekian.

Suka aku mulakan dengan memetik sepotong ayat Quran



وَمَثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّـهِ وَتَثْبِيتًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ

Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keridhaan
Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka


كَمَثَلِ جَنَّةٍ بِرَبْوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ فَآتَتْ أُكُلَهَا ضِعْفَيْنِ

seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat,
maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat.



فَإِن لَّمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ ۗ وَاللَّـهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai).
Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat.


(Al-Baqarah; 265)

Seminar : Perubatan Islam

Seminar perubatan Islam akan diadakan masa PERUBATAN Winter Carnival. Antara tajuk pembentangan adalah:

* Definisi Perubatan Islam
* Sejarah Ketamadunan Perubatan Islam
* Perubatan Alternatif VS Perubatan Moden
* Sistem Pendidikan dan Hospital Islam yang Kita Mahukan
* Kronologi Kot Putih

Karnival ni antara program mega tahunan anjuran PERUBATAN dengan kos yang tinggi.

Memandangkan PERUBATAN bukanlah persatuan yang kaya, maka sokongan dari ahli-ahli persatuan melalui bantuan kewangan sangatlah diperlukan.





Ahli PERUBATAN sekarang lebih dari 3000!
Kalaulah seorang boleh derma sikit-sikit, lama-lama boleh jadi bukit wo..~

Jom menyumbang melalui Sistem Tajaan Ahli. Hulurkan tangan ringankan beban. Hubungi wakil-wakil yang telah dilantik.

Klik sini untuk maklumat lanjut.

Moga dengan sedikit bantuan kita, ada ganjarannya di sisi Allah dalam usaha nak support kerja-kerja sebarkan Islam.

Wallahu a'alam.






Saudara bagi iman itu ukhuwah





Yay!

Jumpe seorang sahabat, bagi kerja kat dia. Tapi dia balas hadiah kat aku.
Tuba dibalas susu kot.. haha.



Trimas!




"Hati dan jiwa ditautkan dengan aqidah.
Aqidah adalah ikatan yang paling kuat dan paling berharga.

Ukhuwwah adalah saudara bagi iman.
Perpecahan adalah saudara bagi kekufuran.

Kekuatan yang paling ampuh ialah kekuatan kesatuan.
Tiada kesatuan tanpa kasih sayang.

Kasih sayang yang paling rendah ialah kesejahteraan hati
(terhadap saudara seIslam)
dan yang paling tinggi ialah ithar
(mengutamakan orang lain dari diri sendiri)."


Ta'rif ukhuwah, sebagaimana yang disebut Imam Hasan.


p/s- sekecil-kecil bende pada pandangan kita, mungkin sahaja menjadi sebesar-besar perkara pada pandangan Allah..

Wallahu a'alam.




Non-muslim menyantuni Islam bukti mereka bekerja


Mereka ni non-muslim. Tapi jom tengok apa kalam-kalam mereka baru-baru ini, aku cuba himpunkan kat sini.





Di halaman surau di Permatang Tok Jaya, majlis buka puasa.


"..kita ikuti jejak atau model Umar Abdul Aziz."

"Saya akan mula memikirkan untuk masuk Islam bika ayah saya sudah tiada."




"Jumlah yang kita gunakan untuk masyarakat bukan Islam tidak harus dipertikaikan. Manakala bagi masyarakat Islam kita sedia maklum apa yang baik untuk mereka dan apa pula yang sebaliknya (duit haram)."

"..dengan lahirnya para hafiz dan hafizah di negeri Pulau Pinang ini akan dapat melahirkan insan yang berintegriti tinggi serta melahirkan masyarakat yang harmoni dan dinamik."



(Pic 1)

"Lagi mahu naik harga..air memang anugerah tuhan, tuhan Allah yang bagi percuma."





“Kami buat pertama kali dalam sejarah akan menganjurkan majlis bersunat beramai-ramai di masjid sebagai tanda hormat kepada Islam dan terbukti perjuangan kami untuk semua bangsa dan agama,”



(Pic 2)

"Kami akan pertahan Islam sebagai agama rasmi negara."




(Pic 3)

"Kami memang sokong persatuan ini kerana mereka memerintah atas dasar Islam, kami sokong sepenuhnya, bersama mendokong dasar-dasar Islam di dalamnya"


Ummatul da'wah, adalah golongan yang perlu di ajak kepada Islam, iaitu kelompok yang berada di atas ini.

Pendekatan yang jemaah gunakan nampak berkesan. Non-muslim Malaysia mula menyantuni Islam, dan menjadikan Islam sebagai teladan, bukti mereka (jemaah) bekerja (amal).

Bukankah cantik begini?


p/s- pelik bila ada yang kata "mereka ini bukan jemaah Islam yang sebenar."

*text diterjemah mengikut kesesuaian. Sumber utama di sini.


Perkhidmatan berbayar


Iklan ini adalah percuma..
tetapi perkhidmatan yang ditawarkan berhajat kepada bayaran =)



Sila klik sini untuk maklumat lanjut.



Qasidah Bushra Lana-بشرى لنا


Tercari-cari dekat internet translation qasidah ni dalam english.
Jumpa, dan saja bubuh kat sini. Kongsi kalau sahabat lain nak juga. Peace!


video

بشرى لنا نلنا المنى
زال العنى وافى الهنا
والدهر أنجز وعدنا
والبشر أضحى معلنا

يا نفس طيبي بالاقا
وعين قري أعونا
هذا جنال المصطفى
أناره لاحت لنا

يا طيبة ماذا نقول
وفيك قد حل الرسول
وكلنا نرجو الوصول
لمحمد نبينا


يا روضة الهادي الشفيع
وصاحبيه والبقيع
اكتب لنا نحن الجميع
زيارة انبينا


حيث الأماني روضها
قد ظل حلو المجتنى
وبالحبيب المصطفى
صفا وطاب عيشنا

صل وسلم يا سلام
عاى النبي بدر التمام
والآل والصحب الكرام
صلى عليهم ربنا


Bushra lana - Glad tidings
Traditional qasida

Glad tidings for us, we have attained our highest wish
troubles have ceased, and well-being has come.
Destiny (or: history) has delivered what was promised,
and joy has become manifest everywhere.

O soul, enjoy the pleasaure in the meeting
O eye, feel comfort
This is the beauty of the Chosen one
His lights shine over us.

O blessed earth - we have no words -
in which the Messenger rests!
We all wish to be united
with Muhammad, our Prophet.

Oh garden (Rawda) of the Guide and Advocate
And his two companions, and al-Baqi3!
(O Lord) ordain for us all
that we may visit our Prophet.

After satisfying the longing
remains the sweetness of what was harvested
Thanks to the Beloved and Chosen One
our lives become good nad pure

Send blessings and peace, O Lord of Peace,
Upon the Prophet, the fullmoon of perfection
And upon his Noble Family and Companions
Send blessings over them, o our Lord.

(Source)

p/s-ada beza sikit video yang atas dengan lirik kat bawah.







Mengapa saya suka rumah saya?


video

Mengapa saya suka rumah saya?

Sebab dia best..

Rumah saya.. semua ada.
Walaupun ada tempatnya yang rosak, lompong sana,
lompong sini. Tapi saya still dekat rumah.


Mungkin satu hari nanti, bila saya dah pandai,
saya akan cuba baiki lompong yang ada.
Ketuk-ketuk sana dan sini.

Saya tak nak lari dari rumah ni.
Sebab dia best..~


p/s-rumah zaman la ni mahal..



Salurkan semangat cinta Palestin ke jalannya




Ramai dari kalangan kita yang bersemangat.

Bila cerita tentang nasib umat Islam di Palestin, berkobar-kobar azam kita untuk membantu saudara seaqidah di sana.

Bila dibangkitkan sejarah bagaimana Islam berjaya menawan Baitul Maqdis di bawah pimpinan Abu Ubaidah Al-Jarrah R.A, juga pimpinan Salahuddin Al-Ayubi, kita berharap sangat satu hari nanti ada pemimpin yang dapat menyatukan kembali umat Islam menentang zionis laknatullah.

Suka aku nak kongsi apa yang Ustaz Muiz ceritakan,

Pada suatu hari datang seorang pemuda yang bersemangat bertemu Seikh Ahmad Yasin, pemimpin Hamas di Palestin. Pemuda tersebut bukanlah rakyat Palestin.

Katanya,

“Wahai Syeikh Ahmad Yasin, izinkanlah aku untuk menyertai Hamas, ingin aku berjuang bersama kamu untuk mempertahankan Palestin!”

Maka jawab Syeikh Ahmad Yasin,

“Tidak perlu wahai anak muda..”

Syeikh Ahmad Yasin menolak permintaan anak muda tersebut dan hanya meminta mereka menegakkan Islam di negara masing-masing.

Bukan bermakna bantuan dari luar tidak diperlukan. Apa yang dimaksudkan oleh syeikh adalah, jika Islam berjaya ditegakkan di semua daerah atau negara yang diduduki oleh umat Islam, nescaya Islam di Palestin turut sama dapat ditegakkan.

Hapuskan lingkaran zionis di negara-negara lain, insyaAllah kekuasaan zionis ke atas Baitul Maqdis dapat diruntuhkan.

Lihat, tak dapat tidak, Islam yang sebenar mestilah tertegak di bumi Malaysia. Jika wasilahnya (cara) melalui politik i.e. demokrasi maka silakan.

Cakna isu semasa. Tahu perkembangan politik terkini. Politic conscious kene tinggi and always say NO to mandom.


Jamaah mandom..

Salurkan kesedaran dan semangat cintakan Palestin yang kita ada sebaiknya, dengan membantu perjuangan Islam di Malaysia.

“Saya tak minat bab-bab politik ni..” bukanlah pegangan kita kan.

Wallahu A’alam. Peace!

p/s- Ada yang sampai tak mahu kahwin sebab isu Palestin. Toksah lah duk sebut lagu tu, naya diri sendiri nanti =P


Album gambar 1





Innnn...

Ouuttt... Ahhh~

Masa terus berlari tanpa aku mampu nak kejar. Banyak event yang aku missed baru-baru ni. Jadi, aku kumpulkan saja gambar-gambar yang dikirim dari rumah untuk di sempitkan dalam laman sesawang aku ni.


"Yes, dapat hadiah cemerlang pereksa. Satu dari depan na, bukan
dari belakang. Dari belakang angah aku boleh dapat. Kes2~"



Ha, ni bukti. Haibat2. Boleh minta laptop, nak guna main Girl game online.


Adik lebai putih dengan shawl Palestin ni nama dia Asyraf. Member Nabilah.
Kaki dia ni ringan jugak la aku nengok. Tengah azan dan iqamah katanya.



Hey, that's my little sis! Berbaris cepat..kerjasama2!





(pow gambar Along)

Akak pegang tedi bear ni pulak tengah amek SPM. Sesedap rasa je
buat photo shoot dekat area sekolah. Aku time Spm dulu takda sapa pon
nak amik gambar. (sadis..)

All the best untuk B Arab Tinggi dengan P. Quran Sunnah. Nanti dah habis exam
baru boleh enjoy SIKIT =P

Bittaufiq wannajah!

(my mom nampak muda lagi la, petuanya jangan tinggal baca Quran ek?)



p/s-tahun depan masuk darjah satu, tengah cuba membayangkan bagaimana adik-adik ni dipaksa untuk belajar pendidikan seks. Aish..~ (baca sini)


Sahabat selamanya- Upin & Ipin




video

Adik aku minat gile dengan Upin & Ipin ni. Lagu ni Padi (band Indonesia) yang
nyanyi. Ramai kata U & I ni merupakan duta untuk menjernihkan hubungan
Malaysia-Indonesia. Sebab rakyat sana pun minat kat kartun ni.

Hebat! Kartun sebagai medium penjernihan. Mungkin lepas ni kena kerahkan
team Pharmacomic Perubatan bawah ehsem untuk perbanyakkan lagi karya
diorang.


Nostalgia sungguh gambaq ni. La ni susah dah nak berkumpul together-gether.
(eceh, mood sayu pulak)


Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayo sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia

Karena Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita kehulu
Berenang-renang kita ketepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita

mencari Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selama-lamanya… setia…


p/s- kena belajar dengan Upin & Ipin cara berukhuwah dengan baik. Peace!