kisah si anak utk dkongsi..



“wan..oo..wan,bgn.teman mama g pasar sekejap naek moto”,kejut si ibu meminta anaknya spy bangkit dr tdur yg lena.

“ok2..nnti wan bgn.5 minit je ag..”,rengek manja si anak ingin menymbung tdurnya.

Berulang kali si ibu mengejutkn anaknya,tetapi jwpn yg sama dberikn..hanya slps beberapa ketika barulah si anak bgn mencelikkan mata.Mengambil kunci motor dan memecut ke pasar sambil dibonceng si ibu..

Adakah si anak benar ikhlas..?hadirkanlah ikhlas dalam hatimu wahai anak..itu ibumu~

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

“alamak..kerja kursus aku cam tertinggal r kat umah..masak r camni”,bisik hati kecil si anak ketika dalam perjalanan ke asrama dari rumah..setelah menghabiskan cuti panjang di kg halaman.

“Ya Allah..mintak2 r bende tu ade kat bonnet blakang”,doa si anak mengharapkn keajaiban.

Setelah menempuh perjalanan hamper sejam dr Kajang ke Rawang.Akhirnya kereta yg di pandu si ayah tiba di destinasi.Lantas bonnet dibuka dan aktiviti menyelongkar beg dlakukan.tiba2..rasa tkot dan xsedap badan menguasai diri.

“hm..ayah.wan rase wan ade tertnggal kertas kerja kat rumah.Camne ni??”,ngadu si anak dgn soalan pintar meminta pandangan si ayah.

“bile cikgu nak bende tu?”,tanya ayah dlm nada yg tenang.Tp wajah si ayah jelas mnyembunyikan rasa didlm hati.Dah tau nak balek asrama knape la x kemas barang btol2.kalo sekolah blakang rmh xpe la jgk..

“minggu ni..bende tu nak kene hantar”,jwb si anak.

Lalu si ayah memandu keluar dr kawasan asrama.Petang itu juga kerja kursus tersebut diambil dr rumah dan dbawa kepada si anak.Bayangkan perjalann yg terpaksa ditempuh si ayah..ditambah pula keadaan jln yg sesak di hujung mggu.

Anak..anak..x habis2 mmbebankan ayah mu.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

“..kalau keluar ngn kwn2 g mid ke..t squareke.. selalu wan mkn kat food court je..murah sket.pastu amek ikan keli goreng sekor jd lauk.sedap.. baru puas mkn ble perot lapar”.cerita si anak smbil brbual kosong sementara mnggu waktu berbuka bersame keluargenye.

“eh..ikan keli”,bisik si anak didlm hati..terkejut bile tudung saji diangkat keesokan harinya,melihat juadah utk berbuka nnti.Jelas..si ibu yg menyediakan juadah tersebut.

Ya Allah..itulah hati seorng ibu.Adakah kau sedar wahai si anak~

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Hak diantara kita dgn makhluk disamping hak kita terhadap Allah SWT.Di sana ada beberapa hak(kewajipan) yg diperintahkan Allah SWt supaya kita menunaikan kpd makhluknya.Di antara hak yg besar yg diperintah oleh Allah Swt yg mesti ditunaikan oleh seseorng yg beriman itu ialah hak terhadap kedua ibu bapanya.Betapa besar kewajipan menunaikan hak kpd kedua ibu bapa ini sehingga Allah SWT menyebut selepas hakNya sendiri yg mesti ditunaikan kpd Allah SWT.

Firman Allah SWT yg bermaksud:

“Dan tuhanmu telah memerintahkan bahawa kamu tidak boleh menyembah melainkan kepadaNya dan dengan kedua ibu bapa kamu berbuat baik.”

(Surah Al-Israa’:23)

Allah memerintahkn spy berbuat baik kpd kedua ibu bapa itu selepas perintahnya supaya kita mengabdikan diri kpdNya.

Dan betapa dahsyatnya derhaka kpd kedua ibu bapa sehingga Rasulullah SAW meletaknya menjadi salah satu tanda hampirnya kiamat.Apabila malaikat Jibrail bertanyakan Rasulullah SAW:

“(Wahai Muhammad)Khabarkan kepadaku bilakah kiamat”.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“orang yang ditanya bukanlah lebih tahu daripada orang yang bertanya”.

Seterusnya malaikat Jibril bertanya lagi:

“Khabarkan kepadaku tanda-tandanya.”

“Apabila hamba perempuan melahirkan anaknya(anak yang dilahirkan daripada hamba perempuan itu mengabdikan dirinya sendiri)”



Apabila tidak mengenang budi kedua ibu bapa,menjadikan kedua ibu bapa sbg org yg boleh diperlakukan sewenag-wenang sehingga boleh diabdikan dan boleh dijadikan khadam.Setelah kedua ibu bapa itu berkhidmat kpdnya dan menjaganya ketika ia masih kecil,tiba-tiba setelah ia besar ia membiarkan kedua ibu bapanya dlm keadaa keuzuran,tidak diberi perhatian dan pertolongan kepadanya.Ia adalah kecuaian yg sgt besar dlm menunaikan kewajipan,bukan sahaja kewajian terhadap kedua ibu bapa itu sendiri tetapi kewajipan terhadap Allah SWT.

*Mutiara 2 Tok Guru

Hidup di negara orang..disamping teman2 yg laen.Sibuk menempuh lautan ilmu dan exam yg menakutkan..kekadang menjadikan kita seorng yg lupa.Tentang tanggungjwp seorng anak terhadap ibu dan bapa.

Brape kali kita menelefon ke rmh bertanyakan khabar..atau paling kurang pon dgn sms..to tell the truth,kalo kire2 balek..mak ana tepon ke cni lebih byk dr ana tepon ke rumah.

Insaf2..

Post kali ni brtujuan utk mngajak sume termasuklah ana sendiri brfikir dan menilai diri..kadang2 kita ade buat sesuatu yg membuat mak n ayah rase sedih..

Ya Allah..ampunkan dosaku dan dosa kedua ibu bapaku..kasihanilah mereka sebagai mana mereka mengasihi ku sejak aku masih kecil lg.

N satu lagi..sbenarnye nak wish..

Hepi 24th wedding anniversary to mama n ayah

Semoge sebuah perkahwinan yg bahgia ini berterusan dan berkekalan selamenye..

gamba family yg sempat dicilok mase raye ritu..


Rindu r kat sume..huk2~

p/s- antara dek bradek sume..mama kate ana r yg paling susah nak kuar celik tgk dunie.hehe..bese r..hero kuar lmbat(btol ke ayat ni??xkesah r..)

sory sbb xdapat nak belikan hadiah..insyaAllah balek nnti ye.hehe..

6 Responses


  1. ihsan hamdan on December 24, 2008 at 11:23 PM

    sdeh dan insap aku baca entri baru ko..

    isk3~~

  2. mohd hazwan mohd salleh: on December 24, 2008 at 11:36 PM

    tu r..tp yg mlakonkan watak anak dlm crita ni la yg terasa pedasnye.

    insap n brusaha menjadi anak yg bek..kan3

  3. chep on December 27, 2008 at 3:01 AM

    salam...
    entry yg best n bagus...
    bile bace cerite die..
    rase cm penah jadi kat diri sdiri je..
    slalu je ayah ckp..."kenape x kemas brg btol2..umah bukan dekat"...isk..isk...mmg pernah tertggl folio kat umah...
    bab mak msk2 tu pun same..
    pantang anak die sebut je..mst ade je nnt kat dapur...

    bagus2...smoga penulisan nie bg manfaat kat semua pembaca..keep it up...
    n nak link blog ni boleh kan???

  4. mohd hazwan mohd salleh: on December 27, 2008 at 6:45 AM

    to chep:

    salam.syukran..
    tu r,sbb mende cmni mmg slalu trjadi.
    maklumlah..name pon anak.Ayah n mak tetap akan buat mcm2 utk hadapi kerenah anak.

    tp ape yg anak buat x setara dgn pengorbanan mak n ayah tu.jd,same2 berusaha mnjadi anak yg bek..kan3

    boleh2..ana pon nak mntak link.

  5. zinnirah on February 14, 2009 at 4:07 AM

    huhu..
    sdenyer..
    cam kena batang idong sendirije
    bile bace nih.
    by the way best!!=]

  6. mohd hazwan mohd salleh: on March 5, 2009 at 4:20 PM

    hm..

    kne batang idong sendiri ke??
    hehe..

    peringatan utk anak2 yg nakal trmasuklah ana..he~