Archive: 2009


nero zamum..ziarah dari rep. czech



'Nero zamum' means = I don't understand.(ni anip yang ajar.kalau salah boleh lah 'ajar' beliau)

18hb disember lepas, kami menerima kunjungan daripana Hanif Kamil Puad(ceh name penuh tu) dari Rep. Czech.

Anip ni satu dorm ngn aku kat K3 dulu. Sempat setahun je duduk sedorm sebab aku masuk sbpi Rawang pon masa form 4. Dia masa tu form 5.

Tapi kami xde masalah untuk saling membahan. Ntah la. Cambest je dia ni. Even ahli beit aku yang lain pon hairan sebab kami boleh rapat padahal dia batch atas. Kalo sekolah selalunya susah nak ngam sesama batch yang dekat-dekat kan. Ke camne?


kami tak mengumpat pasal sekolah.cerita lama sikit-sikit ja =)


Aku pun ajaklah makan-makan kat umah mase hari sabtu. Masaklah dari petang membawa ke malam. Adab dengan tetamu la konon-kononnya.Menu nasi kabsa ayam cilok kat tenet + daging masak kari + coleslow bujang. Biase-biase je la kot.

oi..makan2. Jangan tido!



Hm..pastu dia join kelas kami. Masa hari selasa,cam biasa ada kelas parasitology.

"Did you know that the class start at 8 AM ?!"
Tanya lecturer kepada kami dengan nada tegas T_T.

Mana taknya, dah kami masuk pukul 8.15. Memang cari nahas. Tambah-tambah dengan doc. yang strict macam haritu.

Kantoi pulak tersengguk sebarang dua. Malas aku nak kejut. Letih berjalan agaknya.
Bila kasi gula,mula-mula menolak.

"Takpe lah. Hang kasiklah kawan hang tu. Dia lagi berhak"sambil mengisyaratkan kepada seorang rakan yang lain. Tersengguk-sengguk juga.


xperasan memory hp tak cukup.terus tukar jd low quality pic.

But,it seems clear that he was enjoying our class.

Tergelak-gelak jugak bila dengar doc tu berceloteh. Doc mesir ni energetic. Katanya.


And then, finally sebelom anip balik kami buat makan-makan kat luar. Ada senior-senior cairo yang adjustkan untuk kami makan kat Ibnu Hamido.

First time makan kat sini. Ok la. Pandai diorng pilih tempat. Try makan seafood. Kalo kat czech nak makan seafood agak mahal.

Aktiviti merebut bil bayaran berlaku antara anip dan kami. Tapi beliau akhirnya tewas kerana masih tidak cekap menggunakan bahasa ammiyah mesir untuk membuat bayaran haha..



sepintarians in egypt(macam mesyuarat rumah kuning pulak.sayuti je rumah lain.hoho)




Aku ngn fahim.



Gambar kenang-kenangan kat depan Ibnu Hamido.Aku, Fahim, Acap,
Sayuti dan Hanip.(Ammu kat belakang memang spoiler habis.)




A gift from a far far away-friend


Kami bertukar-tukar buah tangan sebelum balik. tadaa!!
Dapat key chain Prague. Dan sudah digantung kat 'musafir insani' aku. (peta dunia tampal kat dinding)

Terima kasih banyak datang. Juga untuk buah tangan dari sana.
panjang umur jumpa lagi. Peace!


p/s-Bertemu dan berpisah kerana Allah.




A mountain into a dust




And when Moses came at the time and place appointed by Us, and his Lord spoke to him, he said: "O my Lord!Show me(yourself),that I may look upon You."

Allah said: "You cannot see Me,but look upon the mountain if it stands still in its place then you shall see Me." So when his Lord appeared to the mountain, He made it collapse to dust, and Moses fell down unconscious. Then when he recovered his senses he said: "Glory be to You, I turn to You in repentance and I am the first of the believers."

Al-A'raaf: 143
















mengharapkan agar setiap langkah di bumi Allah ini bukanlah yang sia-sia.
Berjalan sambil mentadabbur isi alam. Best2~

p/s-Rindu dingin angin di puncak Sinai. Ada rezeki insyaAllah ke sana lagi..






hari ni dah 1431H


hari khamis..

hari ni ade test microb.rupe-rupenya mid term 1 exam.markah besar.
mase jawab rasa cam bahgia je.rasa cam byk yang tahu,tapi rupanya lebih salah dari biasa.


panas exam.lebih salah daripada biasa.


nak rasa mnyesal sgt..tapi tak boleh.

Kenape??

sebab usaha aku taklah mumtaz spt markah cemerlang yg aku nak.
betul kata sahabat aku tu.

harapan lebih dari tindakan..T_T



nak ngadu kat mak jugak.mcm dinmat buat.

tapi baru teringat.semalam mama ngn ayah baru bertolak ke Madinah Munawwarah dari Makkah.Boleh juga diertikan sebagai hijrah kan.bezanya bukanlah secara sirr atau rahsia.

sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah lebih kurang 1431 tahun yang lalu.

(Alamak..lupa nak wish kat mereka)

dapat sambut Maal Hijrah di Madinah dimana tertegaknya daulah Islamiyah yang pertama.
hampir pula dengan Rasulullah.

tentu suatu kelainan dalam mengambil pengajaran dari kisah hijrah baginda.best2~




suke yg ni..


Salam maal hijrah 1431.Semoga sama-sama dapat berhijrah menjadi manusia yg lebih baik.(terutama selepas membaca borng muhasabah BPI tadi..lol)





our priceles breath






Berkata Luqman al-Hakim kepada anaknya..

Wahai anakku,
Jika engkau berasa ragu-ragu terhadap kematian,
Janganlah engkau tidur.


Kerana sebgaimana engkau tidur,
Begitulah keadaannya bila engkau mati.






Dan
Jika engkau ragu-ragu terhadap hari kebangkitan,
Maka
janganlah engkau jaga dari tidurmu.


Kerana sebagaimana engkau jaga dari tidurmu,
begitulah keadaannya apabila engkau
dibangkitkan dari kematianmu.


Bilamana setiap nafas umpama permata atau berlian yang tidak dapat dibeli dengan harta dunia,maka tentulah tinggi sekali nilainya.

dan pastinya kita tidak akan redha setiap helaan nafas kita digunakan untuk perkara yang tak bermanfaat kan..

"Mati itu pasti.Hidup insyaAllah.."(a quote from Sunan the legend)


p/s-byk membazir masa.teruk betul.




hulur


hari ini aku dipertontonkan dengan dua peristiwa.nampak sama tetapi sebenarnya berbeza..

ketika di dalam masjid,kelihatan seorang lelaki dewasa duduk sambil meluruskan kakinya kehadapan.ditemani sebatang tongkat.tangan dihulur kepada orang ramai meminta bantuan.

kasihan melihatnya.


maka seketika kemudian berlalu seorang pak cik dihadapannya lalu diberikan bantuan.

pelik..

sungguh pelik sekali kerana 'bantuan' yang cuba diberikan itu merupakan sekeping 3ish ataupun roti yang sudah dikoyak.barangkali roti yang sudah dimakan.

"oi..ambik balik roti ni"

Read more »


Qasidah al Muhammadiyah


video


nasyeed:Qasidah al Muhammadiyah
munsyeed:Ahbab Al Mustafa(Yaman)


p/s-mendamba redha Allah dan cinta Rasul-Nya..


mendekati ilmuan Islam-part 1



Mereka yang melupakan sejarah pasti akan mengulanginya..

dengan erti kata lain,

mereka yang mengingati sejarah akan berpeluang mendapat ibrah ataupun pengajaran daripadanya.

Era kegemilangan Islam pada suatu ketika dahulu menjadi menjadi saksi.Islam diangkat..dijulang tinggi.Sempurna mencakupi segala aspek kehidupan menjadikan ia panduan terbaik bagi manusia,khalifah di muka bumi ini.

Kehebatan para ilmuan Islam tidak dapat dinafikan.Malahan menjadi rujukan dan panduan para ilmuan seantero dunia.

Tapi kini,kita sebenarnya ketinggalan.lihat sahaja dalam bidang ilmu.kita ketinggalan dalam banyak perkara.

memilih tokoh-tokoh ilmuan Islam sebagai idola adalah pilihan bijak dan lebih baik dibandingkan dengan "seniman-seniman" duniawi ketika ini.



Dengan mengenali tokoh-tokoh tersebut,diharapkan ia menjadi satu rujukan dalam meneruskan pengajian dan satu 'daya tolak' yang akan memacu kita lebih kehadapan dalam menuntu ilmu.

Maka,disini sy ingin berkongsi hasil kerja kami(berdua ngan payed) ketika di Intec dulu dalam subjek Pengenalan Perubatan Dan Islam(PPI).

Dikecilkan sedikit skop kepada ilmuan2 agung Islam dalam bidang perubatan.semoga perkongsian kecil ini banyak membantu.Wassalam.

Read more »


booster


suatu hari..

Tesebutlah kisah.Pada suatu hari yg indah ditemani angin sepoi-sepoi bahasa arab ammiyah..bebudak kaherah thn 3 tempah padang kat CAiro u.

lalu sepak mula dilakukan..



Read more »


jangan bunuh rama-rama


('Jangan bunuh rama-rama' for this entry is something of misnomer.because this entry don't have any relation wif 'killing of butterflies'..=)


Life cycle of the cute little butterfree.

semua maklum.kitar hidup seekor rama-rama kacak berperingkat.

from a single tiny egg that produce a caterpillar later on,its developed into pupa(or chrysalis) and then into a mature adult or amigo finally.

penciptaan yang amat menakjubkan.tanda kekuasaan Allah.
subhanallah..




Read more »


ngundi yok


salam alayk.
nak promote sikit untuk hari pengundian PERUBATAN 4hb ni.hehe..

jom buang undi ramai-ramai.semakin banyak borng pengundian diisi.semakin byk la keje ajk2 jpp.yay!

jom jom jom jom..jom ngundi2(eceh..dah mcm sureheboh plak)





Align Center




























p/s-jgn lupe ngundi ustak wea x_x.
the power is in your hands.peace!


gi jejalang aka pergi berjalan


hanye entri bergambar.dialog boleh reka sendiri ikut kreativiti masing2 op.

Hari ni kami ke majlis walimah ust wea.kat rumah ganu.amek berkat org baru nikoh.heh..

kenal sebab kami satu trip umrah dulu.

(Bila dua hati dah terjalin Selamatlah pengantin kami doakan lala.eceh..da bole join hijjaz record ni =P)

sebelah kiri bersut lngkap baju melayu adalah ust wea.belah kanan ust cik ku.



Read more »


tu dulu..lain.


jika ada orang bertanya,"susah ke belajar sekarang?".

maka aku akan menjawab,"susah juga.belajar ape yang mudah kan..".

its all about effort.(dan aku rase usaha aku amatlah sedikit).kesusahan yang aku hadapi banyak bezanya dgn kesusahan yang dihadapi mak ayah zaman dulu-dulu.sape pernah dengar cerita-cerita lama dari orang yang makan garam dahulu seperti mereka mesti dapat tangkap perbezaannya...

Read more »


lambaian


"Nanti umi doakan angah ye. Dah la umi yang doa. Tambah, depan Kaabah lagi. InsyaAllah maqbul kan.." angah berseloroh.

Ummi tersenyum.

"Nanti send la kat ummi mesej. Doa ape yang angah hajatkan ye." ummi membalas ringkas.

Lalu mesej dihantar melalui khidmat pesanan ringkas.

Setelah membaca isi kandungannya, ummi tertarik dengan doa ke-4 dari kesemua 6 doa yang dikirim.

Ummi tergelak kecil.

"InsyaAllah ummi dan abi doakan. Tambah satu lagi. Semoga dapat habiskan belajar kat sana seperti tempoh masa yang dirancang. Takde sangkut-sangkut." kata ummi...

Read more »


security




K-20:legend of the mask

aku bukanlah die-hard-fan movie2 dr jepon.tp tgk juga lah.

K-20 aka Kaiji niju menso(the phantom thief with 20 faces) adalah sebuah filem yg berlatar belakangkan kurun ke-19.brader ni adalah seorng yg sgt2 pakar dlm mencuri dan skill2 yg digunakan amat mengancam.

k-20 kemudiannya diburu pihak polis kerana aktiviti beliau sgt lah tidak bertepatan dgn akhlak dan nilai moral setempat.namun dek kerana kelicikan beliau,usaha menangkap sering menemui kegagalan...

Read more »


qasidah al-burdah


video


Qasidah Burdah

Written by: Imaam Sharaf Uddin Muhammad Al Buseeri
Melody by: Traditional
Introduction read by: Muhammad Nobin Hussain

Introduction:
Qasidah Burdah is the famous poem written by Imaam Sharaf Uddin Muhammad Al Buseeri (608 - 695 AH), in praise of the Holy Prophet Muhammad (peace be upon him).

He wrote this poem when he suffered from a stroke. One night the Holy Prophet (pbuh) appeared in his dream and Imaam Buseeri recited this poem in front of Him. The Holy Prophet (pbuh) gave him a garment (Burdah) and prayed for him. When he woke the next morning, Imaam Buseeri was miraculously cured from his illness.


munsyid:kamal uddin
album:ilallah


Chorus:
Oh my Lord! Send peace and blessings on your beloved
The best and perfect creation that you’ve created
Mawlaya salli wa sallim daa iman abadan
Ala habeebika khairil khalqi kullihimi

Muhammadun sayyidul kawnaini wa saqalain
Wal fareeqaini min urbiw wa min ajami

Chorus
Nabiyyunal aamirun nahee falaa ahadun
Abarra fee qawli laa minhu walaa na ami

Chorus
Huwal habeeb ulazee turjaa shafaa atuhu
Likulli hawli minal ahwaali muqtahami


fikiran celaru,hati haru


ade sebabnya..

perubahan yang berlaku amat menyesakkan.fikiran celaru.hati haru.ade yang tidak kena.mencari punca adalah matlamat.agar solusi terbaek dpt digunakan.kerana mengubat hati yang gundah bukanlah mudah..

Read more »


A True Love Story - The Best Love Ever.




salam.


selawat dan salam ke atas junjungan besar,Nabi Muhammad SAW..


selepas melalui hari-hari yang meletihkan di tahun 3(sigh~),lalu laptop disentap dan jari-jemari kembali beraksi di atas papan kekunci.cuma nak berkongsi satu artikel yang dah lama dok dalam desktop ni.


Sebuah kisah cinta. yang bukan sembarangan..


selamat membaca!




A True Love Story.The best love ever.





She was one of the noblest women around, coming from a very prominent family. She was also quite beautiful and the holder of a considerable amount of wealth, being a prominent businesswoman. To marry her would have been a great feat for any man, and indeed, quite a few of the most prominent and wealthy men in society had asked for her hand. Yet, she rejected them all; already being a widow, she had lost the desire to marry again.



Until he came into her life. He was young man of 25, and although he was also of a noble family, he was an orphan and was not a man of many means. He had made a meager living tending sheep in the hills surrounding the city. Yet, he had an impeccable moral character, and he was widely known as one of the most honest men around. That is what attracted her to him: she was looking for someone honest who could conduct business for her, as she - a woman in a fiercely patriarchal society - could not do it herself. So, he started working for her.



After he came back from his first business trip, she asked her servant, whom she sent with him, about him and his conduct. The servant amazed her by his report: this young man was the kindest, gentlest man he had ever met. Never did he treat the servant harshly, as many others do. Yet, there was more: as they traveled in the heat of the desert, the servant noticed that a cloud had followed them the entire time, shading them from the blazing sun. The businesswoman was quite impressed with her new employee.



Not only that, this new employee proved to be an astute businessman in his own right. He took his employer’s merchandise, sold it, and with the profits bought other merchandise that he sold again, thus profiting twice. All this was enough for her: the embers of love in her heart that were once extinguished re-kindled again, and she resolved to marry this young man, who was 15 years younger than her.

Read more »


cuai+abai


Jumpa lagi

semalam dgn baik hatinya aku menukar air dalam aquarium.hati berbunga-bunga ingin melihat ikan2 ku kembali berenang dengan riang dalam air yang jernih.(dah ahli beit sound kata air kuning)

setelah selesai mnyental balang kaca dan menukar air tersebut..maka aku meletakkan kembali ikan2 tersebut ke tmpat asal.

tapi aku xbubuh anti chlorin lagi.dibiarkan sementara mereka sebegitu.sat lagi baru nak bubuh.

maka,tatkala sepeninggalan aku tadi..rupa-rupanya mngundang padah kepada dua ekor ikan aku.kedua-dua nya kelihatan sugul tidak bernyawa terdampar di dasar air.

Read more »


Amrullah(baitul maqdis)



video



لا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي
عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ
لِعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ
لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ
إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ
وَهُمْ كَذَلِكَ


قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ
وَأَيْنَ هُمْ
قَالَ ‏ ‏بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ ‏ ‏وَأَكْنَافِ ‏ ‏بَيْتِ الْمَقْدِسِ




Maksud hadis:


Akan sentiasa ada wujud sekumpulan dari umatku yang terus menegakkan kebenaran dan tegas mendepani musuh. Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Ilahi) sehinggalah datang ketentuan Allah. Mereka akan tetap sedemikian.

Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”
Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”

munsyid:Muadz Dzulkifli


p/s-lagu ni da lame tp baru dgr.kredit 10 genih utk pudin!