fikiran celaru,hati haru


ade sebabnya..

perubahan yang berlaku amat menyesakkan.fikiran celaru.hati haru.ade yang tidak kena.mencari punca adalah matlamat.agar solusi terbaek dpt digunakan.kerana mengubat hati yang gundah bukanlah mudah..

anatomically,this is not a shape of heart..

betapa xbes nye hidup dalam kecelaruan.emo xtentu pasal.
positif2..mari hidupkan suasana mahabbah yang dihiasi sifat rahmah.wee~sebab hati tidak tenang

1. Pemarah
Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang..


2. Pendendam
Tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.


3. Hasad dengki
Amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.


4. Bakhil
Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.


5. Tamak
Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.


6. Tidak sabar
Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar.


7. Ego
Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. Pasal semua orang ada egonya sendiri, cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut.


8. Riak
Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak, takabbur dengan apar yang kita ada.


9. Cinta Dunia
Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). Cinta dunia merupakan ‘neraka dunia’ kerana dunia itu ‘panas’ akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

sumber(klik)

P/s- wah..byk ade kat aku.sedey nye.same2 perbetulkan diri..IoIDengan mengingati Allah

"(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram."


(Ar Ra'd;28)


4 Responses


 1. fathiyyah on November 9, 2009 at 5:58 PM

  kena banyak duduk sorg2,berfikir dan kenang balik segalanya

  kena kurg banyak ketawa kot :)
  teringat 10 wasiat Sheikh Hassan Albanna

  p/s: aku dulu selalu duduk sorg, fikir kenapa hati selalu tk tenang, skrg dh jumpa penawar :)

  cuba lah

 2. mohd hazwan mohd salleh: on November 9, 2009 at 6:25 PM

  oo.yeke.

  trime kaseh kerana berkongsi.

  muhasabah diri + kurangkan ketawa.baek~
  akan mncuba..

 3. Putera asQalan on November 10, 2009 at 7:10 AM

  byk gak kat ak. hmm

 4. mohd hazwan salleh on November 11, 2009 at 3:36 PM

  tu la.same2 wat check list..=)