tu dulu..lain.


jika ada orang bertanya,"susah ke belajar sekarang?".

maka aku akan menjawab,"susah juga.belajar ape yang mudah kan..".

its all about effort.(dan aku rase usaha aku amatlah sedikit).kesusahan yang aku hadapi banyak bezanya dgn kesusahan yang dihadapi mak ayah zaman dulu-dulu.sape pernah dengar cerita-cerita lama dari orang yang makan garam dahulu seperti mereka mesti dapat tangkap perbezaannya...


kisah satu:kasut sekolah

maka tersebutlah kisah,jalan dulu jalan tanah merah.xde jalan bertar.maka terpakselah berjalan kaki dgn kasut dipegang kerana takut sangat kasut kotor dan cepat koyak.berjalan bukan dekat.dari sedalam Kg. Merlong ke SJK Chong Hwa di bandar rengit.keluar subuh,balik senja.
Kalau naik kereta dalam 15minit.bayangkan berjalan nak rentas semak tambah kalau hujan,terpaksalah jalan berpayungkan daun pisang.

zaman aku:duk asrama xde la nak dok bejalan sampai 15km.bgn pagi menapak sikit dah sampai sekolah.kalo nak balik bermalam tu pon kadang2 parent yg amek.kasut??huh..koyak seket dah cemek.nak yg baru jam tu jgak.


chong hwa byk sgt.rase yang kat rengit ni.hehe.


kisah dua:duet poket

duet blanja hanya beberape sen.kuih karipap misalnya 5sen.kene kongsi pula same adek-beradek.

alkisah jikalau mereka nak cari duet lebih sedikit mereka akan cuba mngambil upah memetik biji kopi.setong minyak masak tu akan dapat dalam seringgit.masalahnya,biji kopi bukan besar macam bijik durian mahupun mangga.maka kesabaran dan keazaman yang tinggi amat-amat diperlukan utk mndapatkan setong penuh.

zaman aku:mule2 sekolah darjah satu bwk seringgit je.pastu bile dapat nombor dalam kelas tinggi sikit dapat up jadi 2 ringgit.tapi hanya perlu menadah tgn atau minta bila mak terlupa.


lbih kurang la saiz die..


kisah tiga:prep

orang kampung dulu mane ada bilik prep atau study yang selesa.letrik pon xterjamin kestabilannya.maka dikisahkan mereka terpaksa belajar berlampukan minyak tanah.setiap kali habis belajar,maka hidung masing-masing akan ada kesan hitam dek kerana lampu tersebut.

zaman aku:bilik selesa.lampu kipas ada.kerusi boleh pusing 360 darjah.mou man tai la org kg aku kata.tinggal nak study je.xde nak dok risau minyak lampu cukup ke tak.

no wonder kalau zaman dulu-dulu anak2 kampung yang dapat masuk universiti,akan riuh sekampung.atau dapat kerja yang terjamin.bukan ape,mereka bukan senang nak belajar.facilities kurang sangat.tp mereka adalah survivor yang hebat.

maka kite yang dah diberi kemudahan ni usaha la same2.almuhim usaha.hasilnya kita serahkan pada Allah.wallahua3lam.

dulu dan sekarang memang ade perbezaannya.tapi cabaran tetap ada.mungkin hanya mekanismanya yang berbeza.


video
Hg Tuah pon amek spm da..



"tu dulu..lain.sekarang kat bandar ni mane ade biji kopi kitorng nak kutip.hehe."anak yang pandai menjawab ni membalas.ade je ko kan budak.heh~




sekian perkongsian.wassalam.

p/s-cerita mungkin berbeza mengikut geografi setempat,taburan penduduk dan taraf hidup.sila pertimbangkan cerita mengikut kesesuaian hidup masing-masing.peace!

5 Responses


  1. ruzanna on November 29, 2009 at 1:21 AM

    terasa bersalah tidur time prep dalam 5jm dulu-dulu T_T.
    btw, selamat hari raya haji :)

  2. mohd hazwan salleh on November 29, 2009 at 6:06 AM

    oo..xpe la.ko bukan sengaje tdo kn.eh..bukn time kelas sekali ke??

    hehe..gurau ja.(aku pon rajin tdo mase kelas bm T_T)

    selamat hr raye jg.sepanjang thn semoga ent beroleh kebaikan =)

  3. nabil on November 29, 2009 at 7:48 AM

    hang po dio....

  4. Atiqah Hanis on November 29, 2009 at 4:27 PM

    ngeee.takde komen tapi please
    go to my blog.
    i have reply ur comment.
    peace~

  5. mohd hazwan salleh on November 29, 2009 at 4:44 PM

    to nabil:
    ni mix kedah cmpur nogori ni.hg po dio..kui2.

    to hanis:
    da reply jgk.thanks for spending ur time here.=P