Archive: 2010


Abdul Mateen Ahmed and his glaucoma valve



Selama aku mengaji, dari tahun 1 sampai la sekarang, susah aku nak dengar medical instruments, stain, ataupun test yang dinamakan dengan nama orang Islam.

Bermakna, susahnya nak jumpa muslim inventor terutama dalam bidang perubatan zaman la ni.


video

Nice! (dengar apa yang dia kata especially part akhir video)

Dr Abdul Mateen Ahmed, seorang muslim warganegara Amerika, menghabiskan lebih kurang 14 tahun untuk menghasilkan Ahmed Valve.

Injap ini digunakan untuk merawat glaucoma, the "silent thief of sight," iaitu tekanan tinggi dalam mata yang boleh menyebabkan buta.

Dan akhirnya, pada 12 November 1993, FDA telah meluluskan penjualan Ahmed Glaucoma Valve di US dan seluruh dunia.


Common situations where the use of a glaucoma implant as a primary procedure is indicated include:-

-Neovascular glaucoma:
glaucoma associated with vascular disease of the eye (often diabetes).

- Cases of Uveitis: acute or chronic inflammation of the eye.

- Traumatic glaucoma: glaucoma associated with injury to the eye.

- Silicone glaucoma: glaucoma due to Silicone used to repair a detached retina.

- Infantile/Juvenile glaucoma: often associated with developmental defects of the eye.


Surgical Procedure







"We are not the inventors, the inventor is Allah"
-Dr A. Mateen Ahmed-

Wah, jatuh cinta aku dengan pak cik ni. Moga ramai lagi orang Islam yang akan menyerlah dalam bidang masing-masing.

Peace!

p/s-pencuri yang senyap ialah glaucoma. (mood ophthal, exam nak dekat =p)


Infaq dalam kerja sebarkan Islam




Post ini berkaitan dengan makhluk yang bergelar pelajar PERUBATAN di bumi mesir. Maaf kepada yang tidak berkaitan. Sekian.

Suka aku mulakan dengan memetik sepotong ayat Quran



وَمَثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّـهِ وَتَثْبِيتًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ

Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keridhaan
Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka


كَمَثَلِ جَنَّةٍ بِرَبْوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ فَآتَتْ أُكُلَهَا ضِعْفَيْنِ

seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat,
maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat.



فَإِن لَّمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ ۗ وَاللَّـهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai).
Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat.


(Al-Baqarah; 265)

Seminar : Perubatan Islam

Seminar perubatan Islam akan diadakan masa PERUBATAN Winter Carnival. Antara tajuk pembentangan adalah:

* Definisi Perubatan Islam
* Sejarah Ketamadunan Perubatan Islam
* Perubatan Alternatif VS Perubatan Moden
* Sistem Pendidikan dan Hospital Islam yang Kita Mahukan
* Kronologi Kot Putih

Karnival ni antara program mega tahunan anjuran PERUBATAN dengan kos yang tinggi.

Memandangkan PERUBATAN bukanlah persatuan yang kaya, maka sokongan dari ahli-ahli persatuan melalui bantuan kewangan sangatlah diperlukan.





Ahli PERUBATAN sekarang lebih dari 3000!
Kalaulah seorang boleh derma sikit-sikit, lama-lama boleh jadi bukit wo..~

Jom menyumbang melalui Sistem Tajaan Ahli. Hulurkan tangan ringankan beban. Hubungi wakil-wakil yang telah dilantik.

Klik sini untuk maklumat lanjut.

Moga dengan sedikit bantuan kita, ada ganjarannya di sisi Allah dalam usaha nak support kerja-kerja sebarkan Islam.

Wallahu a'alam.






Saudara bagi iman itu ukhuwah





Yay!

Jumpe seorang sahabat, bagi kerja kat dia. Tapi dia balas hadiah kat aku.
Tuba dibalas susu kot.. haha.



Trimas!




"Hati dan jiwa ditautkan dengan aqidah.
Aqidah adalah ikatan yang paling kuat dan paling berharga.

Ukhuwwah adalah saudara bagi iman.
Perpecahan adalah saudara bagi kekufuran.

Kekuatan yang paling ampuh ialah kekuatan kesatuan.
Tiada kesatuan tanpa kasih sayang.

Kasih sayang yang paling rendah ialah kesejahteraan hati
(terhadap saudara seIslam)
dan yang paling tinggi ialah ithar
(mengutamakan orang lain dari diri sendiri)."


Ta'rif ukhuwah, sebagaimana yang disebut Imam Hasan.


p/s- sekecil-kecil bende pada pandangan kita, mungkin sahaja menjadi sebesar-besar perkara pada pandangan Allah..

Wallahu a'alam.




Non-muslim menyantuni Islam bukti mereka bekerja


Mereka ni non-muslim. Tapi jom tengok apa kalam-kalam mereka baru-baru ini, aku cuba himpunkan kat sini.





Di halaman surau di Permatang Tok Jaya, majlis buka puasa.


"..kita ikuti jejak atau model Umar Abdul Aziz."

"Saya akan mula memikirkan untuk masuk Islam bika ayah saya sudah tiada."




"Jumlah yang kita gunakan untuk masyarakat bukan Islam tidak harus dipertikaikan. Manakala bagi masyarakat Islam kita sedia maklum apa yang baik untuk mereka dan apa pula yang sebaliknya (duit haram)."

"..dengan lahirnya para hafiz dan hafizah di negeri Pulau Pinang ini akan dapat melahirkan insan yang berintegriti tinggi serta melahirkan masyarakat yang harmoni dan dinamik."



(Pic 1)

"Lagi mahu naik harga..air memang anugerah tuhan, tuhan Allah yang bagi percuma."





“Kami buat pertama kali dalam sejarah akan menganjurkan majlis bersunat beramai-ramai di masjid sebagai tanda hormat kepada Islam dan terbukti perjuangan kami untuk semua bangsa dan agama,”



(Pic 2)

"Kami akan pertahan Islam sebagai agama rasmi negara."




(Pic 3)

"Kami memang sokong persatuan ini kerana mereka memerintah atas dasar Islam, kami sokong sepenuhnya, bersama mendokong dasar-dasar Islam di dalamnya"


Ummatul da'wah, adalah golongan yang perlu di ajak kepada Islam, iaitu kelompok yang berada di atas ini.

Pendekatan yang jemaah gunakan nampak berkesan. Non-muslim Malaysia mula menyantuni Islam, dan menjadikan Islam sebagai teladan, bukti mereka (jemaah) bekerja (amal).

Bukankah cantik begini?


p/s- pelik bila ada yang kata "mereka ini bukan jemaah Islam yang sebenar."

*text diterjemah mengikut kesesuaian. Sumber utama di sini.


Perkhidmatan berbayar


Iklan ini adalah percuma..
tetapi perkhidmatan yang ditawarkan berhajat kepada bayaran =)



Sila klik sini untuk maklumat lanjut.



Qasidah Bushra Lana-بشرى لنا


Tercari-cari dekat internet translation qasidah ni dalam english.
Jumpa, dan saja bubuh kat sini. Kongsi kalau sahabat lain nak juga. Peace!


video

بشرى لنا نلنا المنى
زال العنى وافى الهنا
والدهر أنجز وعدنا
والبشر أضحى معلنا

يا نفس طيبي بالاقا
وعين قري أعونا
هذا جنال المصطفى
أناره لاحت لنا

يا طيبة ماذا نقول
وفيك قد حل الرسول
وكلنا نرجو الوصول
لمحمد نبينا


يا روضة الهادي الشفيع
وصاحبيه والبقيع
اكتب لنا نحن الجميع
زيارة انبينا


حيث الأماني روضها
قد ظل حلو المجتنى
وبالحبيب المصطفى
صفا وطاب عيشنا

صل وسلم يا سلام
عاى النبي بدر التمام
والآل والصحب الكرام
صلى عليهم ربنا


Bushra lana - Glad tidings
Traditional qasida

Glad tidings for us, we have attained our highest wish
troubles have ceased, and well-being has come.
Destiny (or: history) has delivered what was promised,
and joy has become manifest everywhere.

O soul, enjoy the pleasaure in the meeting
O eye, feel comfort
This is the beauty of the Chosen one
His lights shine over us.

O blessed earth - we have no words -
in which the Messenger rests!
We all wish to be united
with Muhammad, our Prophet.

Oh garden (Rawda) of the Guide and Advocate
And his two companions, and al-Baqi3!
(O Lord) ordain for us all
that we may visit our Prophet.

After satisfying the longing
remains the sweetness of what was harvested
Thanks to the Beloved and Chosen One
our lives become good nad pure

Send blessings and peace, O Lord of Peace,
Upon the Prophet, the fullmoon of perfection
And upon his Noble Family and Companions
Send blessings over them, o our Lord.

(Source)

p/s-ada beza sikit video yang atas dengan lirik kat bawah.







Mengapa saya suka rumah saya?


video

Mengapa saya suka rumah saya?

Sebab dia best..

Rumah saya.. semua ada.
Walaupun ada tempatnya yang rosak, lompong sana,
lompong sini. Tapi saya still dekat rumah.


Mungkin satu hari nanti, bila saya dah pandai,
saya akan cuba baiki lompong yang ada.
Ketuk-ketuk sana dan sini.

Saya tak nak lari dari rumah ni.
Sebab dia best..~


p/s-rumah zaman la ni mahal..



Salurkan semangat cinta Palestin ke jalannya




Ramai dari kalangan kita yang bersemangat.

Bila cerita tentang nasib umat Islam di Palestin, berkobar-kobar azam kita untuk membantu saudara seaqidah di sana.

Bila dibangkitkan sejarah bagaimana Islam berjaya menawan Baitul Maqdis di bawah pimpinan Abu Ubaidah Al-Jarrah R.A, juga pimpinan Salahuddin Al-Ayubi, kita berharap sangat satu hari nanti ada pemimpin yang dapat menyatukan kembali umat Islam menentang zionis laknatullah.

Suka aku nak kongsi apa yang Ustaz Muiz ceritakan,

Pada suatu hari datang seorang pemuda yang bersemangat bertemu Seikh Ahmad Yasin, pemimpin Hamas di Palestin. Pemuda tersebut bukanlah rakyat Palestin.

Katanya,

“Wahai Syeikh Ahmad Yasin, izinkanlah aku untuk menyertai Hamas, ingin aku berjuang bersama kamu untuk mempertahankan Palestin!”

Maka jawab Syeikh Ahmad Yasin,

“Tidak perlu wahai anak muda..”

Syeikh Ahmad Yasin menolak permintaan anak muda tersebut dan hanya meminta mereka menegakkan Islam di negara masing-masing.

Bukan bermakna bantuan dari luar tidak diperlukan. Apa yang dimaksudkan oleh syeikh adalah, jika Islam berjaya ditegakkan di semua daerah atau negara yang diduduki oleh umat Islam, nescaya Islam di Palestin turut sama dapat ditegakkan.

Hapuskan lingkaran zionis di negara-negara lain, insyaAllah kekuasaan zionis ke atas Baitul Maqdis dapat diruntuhkan.

Lihat, tak dapat tidak, Islam yang sebenar mestilah tertegak di bumi Malaysia. Jika wasilahnya (cara) melalui politik i.e. demokrasi maka silakan.

Cakna isu semasa. Tahu perkembangan politik terkini. Politic conscious kene tinggi and always say NO to mandom.


Jamaah mandom..

Salurkan kesedaran dan semangat cintakan Palestin yang kita ada sebaiknya, dengan membantu perjuangan Islam di Malaysia.

“Saya tak minat bab-bab politik ni..” bukanlah pegangan kita kan.

Wallahu A’alam. Peace!

p/s- Ada yang sampai tak mahu kahwin sebab isu Palestin. Toksah lah duk sebut lagu tu, naya diri sendiri nanti =P


Album gambar 1





Innnn...

Ouuttt... Ahhh~

Masa terus berlari tanpa aku mampu nak kejar. Banyak event yang aku missed baru-baru ni. Jadi, aku kumpulkan saja gambar-gambar yang dikirim dari rumah untuk di sempitkan dalam laman sesawang aku ni.


"Yes, dapat hadiah cemerlang pereksa. Satu dari depan na, bukan
dari belakang. Dari belakang angah aku boleh dapat. Kes2~"



Ha, ni bukti. Haibat2. Boleh minta laptop, nak guna main Girl game online.


Adik lebai putih dengan shawl Palestin ni nama dia Asyraf. Member Nabilah.
Kaki dia ni ringan jugak la aku nengok. Tengah azan dan iqamah katanya.



Hey, that's my little sis! Berbaris cepat..kerjasama2!





(pow gambar Along)

Akak pegang tedi bear ni pulak tengah amek SPM. Sesedap rasa je
buat photo shoot dekat area sekolah. Aku time Spm dulu takda sapa pon
nak amik gambar. (sadis..)

All the best untuk B Arab Tinggi dengan P. Quran Sunnah. Nanti dah habis exam
baru boleh enjoy SIKIT =P

Bittaufiq wannajah!

(my mom nampak muda lagi la, petuanya jangan tinggal baca Quran ek?)



p/s-tahun depan masuk darjah satu, tengah cuba membayangkan bagaimana adik-adik ni dipaksa untuk belajar pendidikan seks. Aish..~ (baca sini)


Sahabat selamanya- Upin & Ipin




video

Adik aku minat gile dengan Upin & Ipin ni. Lagu ni Padi (band Indonesia) yang
nyanyi. Ramai kata U & I ni merupakan duta untuk menjernihkan hubungan
Malaysia-Indonesia. Sebab rakyat sana pun minat kat kartun ni.

Hebat! Kartun sebagai medium penjernihan. Mungkin lepas ni kena kerahkan
team Pharmacomic Perubatan bawah ehsem untuk perbanyakkan lagi karya
diorang.


Nostalgia sungguh gambaq ni. La ni susah dah nak berkumpul together-gether.
(eceh, mood sayu pulak)


Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayo sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia

Karena Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita kehulu
Berenang-renang kita ketepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita

mencari Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selama-lamanya… setia…


p/s- kena belajar dengan Upin & Ipin cara berukhuwah dengan baik. Peace!


Islam bukan milik satu-satu bangsa sahaja





"Di dalam usaha untuk memberikan kefahaman Islam yang sebenar inilah, maka Kelantan menganjurkan expo Cheng Ho yang julung-julung kali diadakan di rantau ini.

Cheng Ho selaku seorang muslim telah diberikan kepercyaan oleh maharaja cina untuk melakukan misi perdagangan ke seluruh dunia termasuklah ke Tanah Melayu sekitar 500 tahun yang lampau memberikan satu gambaran bahawa Islam bukanlah milik Melayu semata-mata tetapi milik semua bangsa.


Justeru, kerajaan Kelantan dengan dasar Membangun Bersama Islam melangkah ke depan melangkaui sempadan bangsa yang disemarakkan oleh golongan-golongan tertentu dengan mengadakan expo seperti ini.
Alhamdulillah, di tengah-tengah seruan perkauman yang menebal di samping ditiup oleh semangat politik bangsa yang melampau, kita bangkit menerobos sempadan dengan meletakkan Islam sebagai dasar di dalam berpolitik dan bernegara.

Harapan saya agar rakyat dapat membuka mata di dalam menilai kepimpinan yang mahu dipilih agar jangan lagi menjadikan agenda bangsa sebagai keutamaan kerana ia hanya akan menyemerakkan api permusuhan yang tidak berkesudahan."


-TGNA, teks ucapan Majlis Penutup Kelantan International Business Forum-



Islam bukan milik melayu, mahupun milik mana-mana bangsa yang lain. Maka mengapa ingin sangat ditebalkan istilah bangsa.

Kalaulah benar semangat kebangsaan dapat melahirkan kekuatan, mengapakah rakyat arab palestin menangis dianaya Israel laknatullah, sedang bangsa arab di negara lain hanya mendiamkan diri? Di mana liga "Arab"?

Janganlah terlalu taksub dengan Melayu. 'Membangun bersama Islam' kan lebih baik.
Sesungguhnya mulianya seseorang kerana Islam. Islam yang memartabatkan satu-satu bangsa (eg. melayu), bukan melayu yang memartabatkan Islam.

Semangat kebangsaan hanya memecahkan umat Islam.

Wallahu a'alam.


cuti dah habis. bila mula?


Pagi ni ada masa jalan-jalan dengan Azizul (nama basikal aku, ada gear tu..
laju die macam
azizul hasni awang)

Pusing Sayyeda Zainab, membelok pula 25 darjah di selekoh untuk ke Sg Nil. Segaq kepala otak walaupun otot dah sengal-sengal ubi.



Nice2.
Aman sebab arab tak ramai pagi-pagi jumaat ni.

Layan je la gambar-gambar sepanjang cuti end round community medicine yang
dah nak abis ni =( Dah tuan blog pemalas nak mengupdate. Hemo2.


Skuad kesatria di pagi raya. Mengikut resam padi, makin berisi
makin menunduk. Respek!


Budak-budak Jordan (Akim, Pijan n Anas) datang jalan sini.
Jangan serik datang mesiq lagi na.


Pemenang tidak merungut walaupun nasik abis..


Anak-anak yang rajin.


Abeh doh. Selamat sekolah. Peace!-najib hok duk tgh-


p/s-jgn terlalu benci kat orang, mana tahu nanti dia yg buat baik kat kita.

(gambar ihsan paih)


Pengaruh bibik terhadap budak kecik


Oh, tadi mak msg aku. Kata Nabilah bawak balik report card, nak tunjuk dia dapat no 1 kat kelas.

Dah semua orang kat rumah tak berapa nak percaya bila pemberitahuan secara lisan dilakukan oleh beliau.

Ahakz.

Taip message pulak, hantar ke mama.

"Ma, cakap kat Bilah nak ape. Nanti balik wan belikan (pakai duit gaji along =P).."

tit tit.. (ada reply msg. Nabilah hantar)

"Angah, ni Bilah. Nanti belikan laptop ya."

Belikan laptop YA..??!

Haha, Bilah dah cakap guna dialek sinetron sebab lepak dengan kak Esah lama sangat. (kak Esah adalah bibik jaga atuk. Sekian.)

Betullah cakap belakang dari kakak-kakak dia. Melekat dah bahasa indonesia dia nih.
Rosak2..

Ni ada budak PASTI bagi khutbah kat korang.
Pakat dengar deh.

Peace!

p/s-lusa pereksa. doakan YA!


Bagaimana Umar berani kerana benar


Sewaktu Umar Bin Abdul Aziz menjadi penasihat kepada khalifah Sulaiman bin Abdul Malik, telah berlaku satu peristiwa seorang lelaki yang telah melakukan perbuatan biadap terhadap khalifah.

Khalifah telah dicemuh oleh seorang lelaki di khalayak ramai. Kejadian tersebut berlaku dalam satu majlis yang dihadiri olehnya.

Tindakan lelaki tersebut tidak disenangi oleh baginda khalifah. Ini menyebabkan baginda mengadakan satu mesyuarat bersama para penasihatnya untuk berbincang tentang tindakan lelaki tersebut.

"Apa pandangan kamu semua tentang tindakan yang dilakukan oleh lelaki tadi?"
Baginda bertanya.

Sebilangan besar daripada mereka mencadangkan agar kepala lelaki itu dipenggal. Ini kerana bagi mereka perbuatan lelaki itu adalah biadap kerana sanggup mencemuh pemimpin nombor satu di khalaya ramai.

Mereka begitu marah dengan perbuatan lelaki tersebut lantas tercetuslah cadangan sedemikian.

Bagaimanapun Umar hanya mendiamkan diri tatkala mendengar cadangan tersebut. Sedikitpun beliau tidak memberi respon terhadap cadangan untuk memenggal kepala lelaki yang telah berlaku biadap terhadap khalifah.

Sebaliknya beliau hanya membiarkan sahaja mereka berhujah mengeluarkan pendapat mereka tentang hukuman yang sepatutnya dijatuhkan ke atas lelaki tersebut.

Sikap Umar yang hanyamendiamkan diri itu telah dikesan oleh khalifah. Baginda dapat menangkap respon yang tidak baik daripada Umar terhadap cadangan tersebut.



.: IKLAN :.


Sebaik menyedari sikap yang dipamerkan Umar itu, baginda lantas bertanya,

"Mengapa kamu diam wahai Umar? Apakah kamu bersetuju dengan cadangan itu atau tidak?"

Umar dengan tenang menjawab.

"Saya tidak pernah mengetahui bahawa di sana wujud hukuman halal darah terhadap orang yang mencemuh, melainkan mencemuh keji terhadap Rasulullah Sollallahu Alaihi Wasallam."

Sebaik memberikan jawapannya, Umar kemudian berdiri.

Dan kemudian berlalu pergi sambil diperhatikan oleh semua penasihat khalifah. Mereka semua terdiam mendengar jawapan Umar itu.

Selepas mendengar jawapan daripada Umar, Khalifah Sulaiman berkata dengan rasa kagum terhadap Umar yang terlalu mencintai kebenaran dan keadilan.

"Kamu wahai Umar, sememangnya kamu adalah kepunyaan Allah," ucap khalifah.

Sumber:
Kezuhudan Umar Abdul Aziz,
Kesederhanaan Nik Abdul Aziz.








p/s- refleks; bila orang yang 'alim berdiam diri pemerintah buat kemungkaran depan mata.
Yang backup pon ada. Tak boleh tahan..~

Wallahu a'alam.


Phocomelia, thalidomide tragedy and social crisis





Phocomelia and thalidomide


Pernah dengar tentang.."thalidomide tragedy".

Thalidomide was introduced as a sedative drug in the late 1950s.

Dijual dalam beberapa buah negara di dunia antara tahun 1957 hingga 1961. Dan malang sekali, ubatan tersebut mempunyai teratogenic effect. Ibu mengandung yang mengambil thalidomide akan yang melahirkan bayi yang cacat.

Bayi yang dilahirkan mempunyai kecacatan pada anggota badan, dipanggil sebagai phocomelia. (an extremely rare congenital disorder involving the limbs).


Adik ni ada defect kat jari + malformation pada tangan.


Dilaporkan beribu-ribu bayi lahir dengan kecacatan kekal tersebut pada masa itu.

Ini menyebabkan penjualan dadah terbabit dihentikan dan ditarik balik dari pasaran dengan serta merta.

Satu langkah pencegahan untuk mengelakkan tragedi ini menjadi semakin teruk.

Tiada rawatan khusus untuk mereka yang lahir dengan phocomelia. Hanya prosthetic limb (anggota palsu) yang mampu digunakan untuk memudahkan kehidupan seharian mereka.

Pencegahan dan kelebihannya

Mengambil contoh di atas, pencegahan adalah suatu yang utama dari merawat. Cantas masalah dari akar umbinya.

Bilamana kes-kes phocomelia meningkat, ia segera dicegah dengan melakukan pengawalan terhadap ubatan yang mempunyai kesan pada bayi dalam kandungan. Ujian terhadap ubatan, pesticides, juga racun serangga dilakukan dengan lebih ketat sebelum diluluskan untuk dipasarkan.

Berikan juga maklumat serta pendidikan kesihatan kepada ibu-ibu yang mengandung.

Its easier, less time and resources consumption.


Masalah sosial macam mana?

Kalau masalah sosial pula menigkat, kes buang bayi sana sini berlaku.

Langkah utama yang perlu diambil, cegah sebelum parah. Hapuskan pusat-pusat maksiat. Bagi didikan agama dan moral pada masyarakat. Bahaya gaya hidup bebas dan implikasinya. Hukuman yang tepat bagi pesalah.

Kalau hanya buka baby hatch, sekolah pelajar hamil etc dengan harapan untuk membela (bei-la bukan bee-la) mereka dan merawat masalah sosial sekarang, tapi tak cantas masalah dari akar umbi maka tentunya objektif menangani masalah sosial tidak tercapai.

Tambah pula dengan cadangan jadikan negara pusat hiburan malam.

Maka akan bertambah-tambah la nanti baby hatch centre dan sekolah pelajar hamil.

Its harder, time consuming. Plus menghabiskan wang kerajaan untuk pengurusan.
Peace!

Wallahu a'alam.


Hadhanah (nusery) Kasrel Aini





Hari ini sekumpulan pelajar Community Medicine diarahkan untuk menziarah sebuah Hadhanah ataupun nursery di dalam kawasan Universiti.

Tak sangka bangunan sebelah masjid ni nursery sebenarnya. Dari jauh nampak angker.

Tujuan utama adalah untuk tengok sama ada nursery ni betul-betul selamat dan mematuhi semua aspek keselamatan dan kebersihan yang ditetapkan.

Macam ventilation, lighting, play ground etc.

Tapi nampaknya, beberapa pelajar lebih gemar untuk datang mengusik budak-budak arab daripada mendengar penjelasan tentang nursery ni.



Adik Kome..



"Slumber je kacau ana nak tgk Dora explorer ni.."


Enti bitisytiki min ayy marradh?



Muka penyayang.


(Banyak lagi gambar yang tidak sesuai untuk tatapan umum)

Prihatin sungguh diorang ni sebenarnya.

Hati tamanlah katakan..






Seribu kali embat, haram tak patah






Subjek : Fatin Nabilah
Lokasi : Pelbagai

Ketika mak dan ayah setelkan beberapa urusan, aku lebih selesa duduk saja di dalam kereta sambil ditemani subjek. Umur beliau 6 tahun. Cubit mencubit merupakan aktiviti pilihan kami. Nak tengok siapa cubit paling sakit. (Haha)

Tiba-tiba subjek bertanyakan soalan.

-Apa yang Allah cipta dulu?

+Hm..manusia ke?

-Ha..

+Nabi Adam lah. Lepas tu dapat anak dia, beranak beranak dapat cucu, cicit, lepas tu beranak beranak beranak banyak-banyak. Pastu dapatlah mama, ayah, Nabilah..

-Oo.. Rasulullah takde ke? (Rasulullah yang dimaksudkan subjek adalah Nabi Muhamad SAW)

+Adalah sekali dekat tengah. Lama dulu sebelum Nabilah lahir. (cuba memudahkan jawapan agar dapat difahami)


Kelihatan subjek berpuas hati dengan jawapan diberikan sambil mengangguk kecil.

Pernah pula suatu hari selesai solat, subjek bertanya..

-Angah, Bilah nak buat pahala banyak-banyak. Nanti boleh masuk syurga.

+(senyum)

-Syurga tu macam mana?

+Syurga ek.. syurga tu cantik, ada sungai mengalir, lepastu airnya manis.. (sila panjangkan hujung ayat dengan 3 harkat agar menarik didengar anak kecil)

-Oo..macam mana angah tahu?

+Dalam Quran..dalam Quran ada sebut.
Dah, jom turun makan.

-Owh..ok.

Pelik juga aku, soalan-soalan berkisar kepada pencipta alam, juga perkara ghaib boleh berlegar dalam kepala subjek.

Aku pun tak pasti jika pernah bertanya pada orang soalan-soalan sebegini masa tadika dulu.

Sebenarnya, soalan-soalan tersebut lahir dari pembelajaran yang diterima ketika di sekolah. Langsung diterjemahkan kepada soalan di rumah untuk mendapatkan penjelasan yang lebih.

Model pembelajaran dan kurikulum yang baik, disamping kebolehan menyanyikan lagu mengatasi godaan syaitan dan cara mengambil wudhu tentu sekali diperlukan bagi mencorak kain putih.



Mantap gila sekolah macam ni. Biar asas aqidah kukuh dari kecil lagi. Tegak tak mudah tumbang.

Kata orang, seribu kali embat haram tak patah.

Wallahu a'alam.


p/s-paling tidak, wanita yang melepaskan rambut akan malu bila lihat budak-budak kecil langsung tidak merengek bila mengenakan tudung =)


1515




Objek : 1515 (terbitan 2002)
Penulis : Faisal Tehrani
Sumber : MPH (guna duit poket JPA)


Dendam musuh-musuh Islam masih tidak padam sejak perang salib dan menyebabkan puak-puak ni berhajat benar membunuh umat Islam. Portugal, selepas berjaya menewaskan Islam di Goa, di bawah Albuquerque meneruskan rancangannya menawan Melaka.

Hancur punah Melaka, gereja-gereja tumbuh melata dipimpin paderi Feringgi.

Buku yang menarik. Menggunakan langgam bahasa melayu klasik yang mudah dan tak membebankan. Diselitkan dengan perribahasa-peribahasa lama yang tidak dijumpai ketika di sekolah menengah.

Cerita yang baik adalah cerita yang berjaya menarik pembaca masuk merasai situasi sebenar di dalamnya. Dan buku ini mampu melakukannya dengan menjadikan aku seorang askar Melaka yang cuba mempertahankan jambatan Melaka dari bdilan Flor de la Mar.

Tun Nyemah diletakkan sebagai watak utama dan mempunyai 2 jalan cerita yang berbeza kerana fakta sejarah yang berlainan. (agak pening)

Tapi pembaca akan mula faham yang 2 fakta sejarah yang berbeza berlaku disebabkan oleh satu perkara. Iaitu "sejarah ditentukan oleh penguasa". Orang yang mempunyai kuasa mampu memadamkan fakta sejarah yang tidak diingini, juga mewujudkan fakta yang baru untuk kepentingan tertentu. (masih berlaku zaman la ni)

Jadi kagum dengan kehebatan Melaka yang sayangnya jatuh kecundang dek pemerintah yang lupa diri.

Wallahu A'alam.

p/s-homesick grade 4.. T_T


Mengimpikan taqwa yang bercambah




Tanamlah pokok berbuah, anda pastinya mempunyai satu matlamat. Ingin menikmati hasilnya. Menunggu buah itu masak, dan merasa manisnya.

Semai benihnya, jangan pula diracuni.

Baja pula tanahnya apabila pohon sudah mula bertumbuh.

Bila sudah berbuah, lindungi ia. Jangan sampai dirosakkan serangga perosak sementara menanti buah masak.


Ni kalau tak balut, hancus!


Bicara taqwa juga ada persamaannya.

Benih taqwa hanya dapat disemai dalam diri dengan menerima Islam.
Janganlah pula diracuni benih tersebut dengan menolaknya.

Baja pula pohon taqwa yang semakin membesar itu dengan ilmu.
Tuntutlah ilmu, rajinkan diri menghadiri majlis-majlis ilmu.
Agar pohon tersebut dapat membesar sihat dan kuat.

Andai buah atau hasilnya sudah kelihatan, lindungilah ia dari rosak
dengan menjauhi makanan yang haram.
Moga-moga kita dapat memetik dan menikmati hasilnya
dalam keadaan cantik dan sempurna kelak.


Semoga Ramadhan yang dilalui dapat membantu kita menjadi orang yang bertaqwa. Kerana memang itu matlamatnya dan harapan kita semua kan.

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin buat semua. Harapnya taribiah Ramadhan benar-benar mampu mendidik kita.

Wallahua'alam.

p/s-Wah, indahnya bila khatib bagi khutbah Jumaat hari ni kat Masjid Attoyyibin Selayang. Bagai di awang-awangan. Khatib tak terlalu menumpukan pada teks ucapan dan berjaya menarik perhatian jemaah. Barulah jemaah tak tidur..

Peace!


Generasi Impian Selangor dan Anti-zina


Kempen anti-zina telah dirasmikan oleh MB Selangor, Tan Sri Abdul Khalid semalam (30 Ogos).

Kempen ni merupakan anjuran kerajaan negeri menerusi Jawatankuasa Generasi Idaman Selangor(GEMS) sebagai antara usaha bagi membanteras dan memantau gejala sosial termasuklah kes buang bayi yang menjadi-jadi la ni.

Satu hari boleh keluar sampai 4 kes buang bayi yang dilaporkan. Tak termasuk kes yang tak direkodkan.

Menunjukkan seriusnya salah laku seksual yang terjadi sekarang.

Masa khutbah Jumaat baru ni ada sebut tentang satu kajian oleh sebuah universiti. 300 daripada 400 respondent yang ditemui mengaku terlibat dengan salah laku seksual.

75 peratus, dah boleh dapat A da untuk kajian tersebut!

GeMS, bukan germs ok!


Ah.

Bila hilangnya rasa bertuhan, yang memandu seseorang manusia itu hanyalah hawa nafsunya. Bukannya iman dan taqwa.

p/s-indahnya rasa bertuhan =)


My filmstrip: Putrajaya


1-Masjid Putrajaya


2-(??)


3) Masjid Besi dari jauh


4) Putra Lake


5) Along's pic


6) Tunggu buah jatuh -along's-


7) Bunga ...?


8) Nabilah amik, not bad.


9) Sisi gelap pejabat perdana menteri -along's-


Hari ni pagi-pagi lagi selepas solat subuh kami ke Putrajaya. Kononnya nak tengok matahari naik. Tapi takde rezeki sebab hujan renyai dan langit mendung kelabu, eceh!

Ambil gambar sikit.

Along pula baru beli Nikon D3000 dan nak cuba ambil gambar. Biasala, freshie, so masih banyak yang perlu belajar.

Sampai sini. Wassalam.

p/s- dah 18 ramadhan.




Bertambah kekuatan Islam setelah Islamnya S Umar al-khattab






Rasulullah SAW pernah berdoa ; "Ya Allah kuatkan Islam dengan Umar Al-Khatab atau Abu Jahal b. Hisyam" Hadtih riwayat At-Thabarani.

Alhamdulillah, Pada tahun keenam kenabian ketika berusia 27 tahun, Saidina Umar memeluk Islam.

Tindakannnya ini mengemparkan masyarakat Quraisy dan memberi berita gembira kepada umat Islam bahawa Islam akan menjadi kuat.

Umar Al-Khattab terkenal sebagai seorang yang berani semasa kafir dan bertambah berani sesudah beriman. Pada detik-detik terakhir sebelum meninggalkan kota Makkah untuk berhijrah ke Madinah, Saidina Ali r.a. yang menyaksikan peristiwa tersebut, meriwayatkan:

Setelah saidina Umar membuat keputusan untuk berhijrah, beliau mengambil sebilah pedang disandang di sisi pinggangnya, kemudian dicapainya busar panah lalu disangkut dibahunya, sebatang anak panah tergenggam ditangannya dan melangkahkan kaki menuju ke Kaa'bah. Ketika itu tokoh-tokoh Quraisy sedang bersantai di sisi Ka'abah menyaksikan kehadiran Umar.

Saidina Umar melakukan tawaf tujuh kali dengan penuh semangat tetapi tenang, tanpa menghiraukan tokoh-tokoh kafir Quraisy yang memerhatikannya. Sebaik selesai melakukan tawaf, beliau menuju ke Maqam Ibrahim dan mendirikan solat.

Selesai solat, Umar berdiri di sisi Maqam Ibrahim sambil mengeluarkan kata-kata yang keras dan pedas terhadap puak kuffar Quraisy. kata Umar: "Sesungguhnya Allah SWT tidak akan membinasakan wajah manusia di dunia ini, kecuali wajah puak-puak jahannam yang memusuhi agama Allah."

Kata Umar lagi: "Barangsiapa yang sanggup menjadikan ibunya keseorangan disebabkan kematian anak, meletakkan anak-anak mereka menjadi yatim piatu lantaran kematian bapa, sanggup menjadikan isteri kesayangannya menjadi balu kerana kematian suami, marilah kita adu senjata di sebalik bukit ini."

Cabaran Saidina Umar terhadap tokoh-tokoh Quraisy yang menyaksikan kehadiran Umar dengan pedang terhunus itu, ternyata menimbulkan kesan gerun di dalam hati mereka. Pertama kali mereka mendengar cabaran yang begitu hebat dari Umar, mereka terpegun tanpa seorangpun yang berani menyahut cabaran Umar berlawan senjata.


Novel sejarah Islam, by Abdul latip Talib.

Dengan Islamnya Umar, maka umat Islam yang sebelum itu sentiasa ketakutan menjadi kuat. Mereka telah berani beribadah secara terang-terangan. Di samping itu juga, orang Quraisy juga tidak berani menganggu orang Islam yang sedang beribadah kerana takut kepada Umar.

(Rujukan)

p/s
-baru baca di sini.
-"ajarkan saya pemerintahan Umar Abdul Aziz", molek kiranya mendoakan orang yang ingin kepada Islam kan..=)


Breaking the first time barrier (elective posting at Serdang)




Letih berdiri, kami berjalan ke tempat lain. Dari yellow zone, kami ke observation bay, ke red zone dan seterusnya ke asthma bay. Berlegar-legar di sekitar emergency department (ED) sambil buat muka 'kami student yang lemah, tolonglah ajar kami incik..'.

3 orang student mesir yang kurang pandai mahu belajar.


Anda bukanlah Aizawa, Asada mahupun Minakata sensei semasa membuat elective posting di mana-mana hospital kerajaan. Maka kedatangan kami bukanlah sesuatu yang dinanti-nantikan.



Kalau ada rezeki, kami dapat belajar ambil darah patient, buat ECG, belajar history taking dan physical examination.

Tapi kalau takde rezeki hari tu, kami hanya boleh menyamar sebagai mesin ECG, alat penimbang berat, pasu bunga ataupun wheel chair yang tak akan di ambil peduli oleh doctors, staff nurses mahupun sisters kat situ. Haha, sedih gile~


ECG machine

Awalnya kami request kat Dr Suhailan (doktor besar kat ED) untuk tag dengan mana-mana doktor tapi dia menolak.

"Saya tak akan tag kamu dengan mana-mana doktor. Just introduce yourself and learn from any doctor here. Even you can learn something from the senior student from UPM. Ask them. Gunakan peluang yang ada.."

Aku tak rasa jawapan dia adalah alasan untuk mengelak kami yang menyibuk ni. Tapi memang ini adalah caranya. Bertanyalah dengan sesiapa pun yang sudi menolong. Kami tak akan di guide sepenuhnya di sini.

Remember the old saying:

“Give a man a fish; and you have fed him for a day. Give a man the tools to fish and you have fed him for a lifetime”



Belajar dari buku sepenuhnya selama 3 tahun macam kurang membantu, mungkin kerana hafalan aku yang lemah.

Tapi bila kita boleh lihat aplikasinya secara klinikal, ia sangat-sangat berbeza dan sebenarnya ini adalah cara terbaik untuk mengingat. Hafalan yang disertakan dengan pemerhatian secara langsung di hospital.

Buat muka tebal dan bertanya adalah 'fishing rod' kita kan..

Sampai sini dulu. Pengalaman lain akan dicatatkan pada post akan datang. Salam ramadhan dan wassalam.

Peace!

Tulisan hanyalah pandangan penulis. Sebarang ketidakpuas hatian
dan aduan bolehlah menghantar surat layang ke email penulis.