Abdul Mateen Ahmed and his glaucoma valve



Selama aku mengaji, dari tahun 1 sampai la sekarang, susah aku nak dengar medical instruments, stain, ataupun test yang dinamakan dengan nama orang Islam.

Bermakna, susahnya nak jumpa muslim inventor terutama dalam bidang perubatan zaman la ni.




Nice! (dengar apa yang dia kata especially part akhir video)

Dr Abdul Mateen Ahmed, seorang muslim warganegara Amerika, menghabiskan lebih kurang 14 tahun untuk menghasilkan Ahmed Valve.

Injap ini digunakan untuk merawat glaucoma, the "silent thief of sight," iaitu tekanan tinggi dalam mata yang boleh menyebabkan buta.

Dan akhirnya, pada 12 November 1993, FDA telah meluluskan penjualan Ahmed Glaucoma Valve di US dan seluruh dunia.


Common situations where the use of a glaucoma implant as a primary procedure is indicated include:-

-Neovascular glaucoma:
glaucoma associated with vascular disease of the eye (often diabetes).

- Cases of Uveitis: acute or chronic inflammation of the eye.

- Traumatic glaucoma: glaucoma associated with injury to the eye.

- Silicone glaucoma: glaucoma due to Silicone used to repair a detached retina.

- Infantile/Juvenile glaucoma: often associated with developmental defects of the eye.


Surgical Procedure







"We are not the inventors, the inventor is Allah"
-Dr A. Mateen Ahmed-

Wah, jatuh cinta aku dengan pak cik ni. Moga ramai lagi orang Islam yang akan menyerlah dalam bidang masing-masing.

Peace!

p/s-pencuri yang senyap ialah glaucoma. (mood ophthal, exam nak dekat =p)

4 Responses


  1. [amiza malik] on December 31, 2010 at 2:08 PM

    weh stil tak paham teka teki ko tu.nape glaucoma nape nape

  2. mohd hazwan bin mohd salleh on December 31, 2010 at 5:39 PM

    glaucoma, well known as silent thief of sight.

    sbb org yg ade glaucoma, tetibe je die lost of vision without any signs or symptoms.

    maknenye, die dapat curi penglihatan org tu senyap2 r, tnpe org tu prasan.

    tup tup..dah buta.

    faham ke? (high pitch "ke")

  3. [amiza malik] on January 3, 2011 at 6:15 AM

    hahaha baik baik cikgu. faham faham

  4. mohd hazwan bin mohd salleh on January 3, 2011 at 6:23 AM

    ha..baguih2 =)