Breaking the first time barrier (elective posting at Serdang)




Letih berdiri, kami berjalan ke tempat lain. Dari yellow zone, kami ke observation bay, ke red zone dan seterusnya ke asthma bay. Berlegar-legar di sekitar emergency department (ED) sambil buat muka 'kami student yang lemah, tolonglah ajar kami incik..'.

3 orang student mesir yang kurang pandai mahu belajar.


Anda bukanlah Aizawa, Asada mahupun Minakata sensei semasa membuat elective posting di mana-mana hospital kerajaan. Maka kedatangan kami bukanlah sesuatu yang dinanti-nantikan.



Kalau ada rezeki, kami dapat belajar ambil darah patient, buat ECG, belajar history taking dan physical examination.

Tapi kalau takde rezeki hari tu, kami hanya boleh menyamar sebagai mesin ECG, alat penimbang berat, pasu bunga ataupun wheel chair yang tak akan di ambil peduli oleh doctors, staff nurses mahupun sisters kat situ. Haha, sedih gile~


ECG machine

Awalnya kami request kat Dr Suhailan (doktor besar kat ED) untuk tag dengan mana-mana doktor tapi dia menolak.

"Saya tak akan tag kamu dengan mana-mana doktor. Just introduce yourself and learn from any doctor here. Even you can learn something from the senior student from UPM. Ask them. Gunakan peluang yang ada.."

Aku tak rasa jawapan dia adalah alasan untuk mengelak kami yang menyibuk ni. Tapi memang ini adalah caranya. Bertanyalah dengan sesiapa pun yang sudi menolong. Kami tak akan di guide sepenuhnya di sini.

Remember the old saying:

“Give a man a fish; and you have fed him for a day. Give a man the tools to fish and you have fed him for a lifetime”



Belajar dari buku sepenuhnya selama 3 tahun macam kurang membantu, mungkin kerana hafalan aku yang lemah.

Tapi bila kita boleh lihat aplikasinya secara klinikal, ia sangat-sangat berbeza dan sebenarnya ini adalah cara terbaik untuk mengingat. Hafalan yang disertakan dengan pemerhatian secara langsung di hospital.

Buat muka tebal dan bertanya adalah 'fishing rod' kita kan..

Sampai sini dulu. Pengalaman lain akan dicatatkan pada post akan datang. Salam ramadhan dan wassalam.

Peace!

Tulisan hanyalah pandangan penulis. Sebarang ketidakpuas hatian
dan aduan bolehlah menghantar surat layang ke email penulis.

10 Responses


  1. aiyqosim on August 22, 2010 at 2:33 AM

    bukan korang sepatutnya ada 4 orang ke? mana akhawat lagi sorang tu??

    kalau hazu jadi pasu bunga, tong & fahim nak jadi apa?

    all the best~

  2. ihsan on August 22, 2010 at 10:35 AM

    bes2...
    huhu

  3. mohd hazwan bin mohd salleh on August 22, 2010 at 11:52 AM

    tong ngn fahim hensem, pasu bunga yang nak jadi mcm diorng. hek2.

    husna dia buat awal, ade kat department lain.

    Tq!

  4. nabil alhanis on August 22, 2010 at 11:57 AM

    mesti ko yg paling mantap antara tiga2 tu..

  5. mohd hazwan bin mohd salleh on August 22, 2010 at 2:08 PM

    haha.

    sampai ati ko bil puji aku. aku ni mcm bunga tahi ayam di celahan mawar ko tau..ahaha.

  6. piranha on August 22, 2010 at 3:10 PM

    mantop la korg..tunjuk imej baik bdak2 mesir..

  7. Dr. E-iN on August 22, 2010 at 8:09 PM

    haha..
    poyo la kamu..
    weyh.....same ahhh..serius rse cam mesin ECG,tak pun pasu bunga yg menghiasi wad sje..pastu bile menyendeng kat mne2 student U tu,kena buat muka tebal setebal tembok besaq cine..
    aaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!

  8. mohd hazwan bin mohd salleh on August 23, 2010 at 4:22 PM

    to piranha:
    imej baik budak mesir..
    hm, sume brgantung kat ko r piranha. ;p

    to Dr Ein:
    adeh, kena poyo lak. haha, pengalaman biasa bila wat attachment. tembok besar cine cun ape. hoho.

    xpe2, moga dipermudahkan jalan menuntut ilmu seterusnya. peace!

  9. Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi on August 24, 2010 at 5:05 AM

    belajarlah macam mana nak hidup..semuanya telah senior lalui

    bukan setakat mesin ecg atau pasu bunga, angin yang invisible pun belum tentu lagi

    dari situ kita bina jati diri dan belajar untuk jadi yang terbaik

  10. mohd hazwan bin mohd salleh on August 24, 2010 at 8:41 AM

    to abg bobby:
    tq ziarah sini dan bagi nasihat kat sy.

    haritu ada Dr tanya dan pelik bila kami xda clinical books utk reference sebelum dtg attachment, senior student xtujuk ke..?

    tp sebenanya, bukan mereka xtunjuk, kami yang xtanya senior..

    minta tunjuk ajar lepas ni.
    (brusaha tidak mnjadi angin atau mesin ecg utk slamanya. ;) )