merah bukan pink






Seperti hari-hari lepas,waktu2 di malam ramadhan diisi dgn solat terawih.dan seperti biasa juga nabilah,my ‘baby’ sis menunaikn solat isya,terawih dan witir sehinga selesai.pencapaian utk budak berumur 5 tahun ni agak mmbanggakan sehingga mndapat pujian makcik2 yg solat di sebelahnya.


Kalau nak dibandingkan dgn aku dulu..huh.hampeh.

Sampai dirumah semalam mulut nabilah ni bising2.nak buat keje sekolah katenye.

banyaknya keje sekola yg tadika PASTI assyakirin ni kasik. bajet bdk2 kecik camni komited nak selesaikn semuanye.

Hampir pukul 11 mlm.mama yang dari td tolong siapkn keje sekola nabilah akhirnya give up dan mengajak nabilah utk masuk tidur.

Tp ade satu lg keje sekola yg belum disiapkn.keje melukis dan mewarnakan bendera Malaysia.




Adus..demi memujuk adek sorang ni,mama suruh aku menghabiskan keje sekola tersebut.hm..layan je la mewarna sambil2 tgk kyle xy.

Eh..mane plak warna merah ni..tibai je la warne pink ni.same je kot.

Pink diambil utk mnggantikn merah pada jalur2 di bendera.mngharapkn nabilah tidak perasan.

siap!!


Hari ini,nabilah balek sekolah.dan bising2 bila bukak beg sekolahnya.

“angah,merdeka warna ape?”,Tanya nabilah.

’merdeka’ yg dimaksudkn adalah bendera Malaysia.

“warne ape ape?”aku bertanya tidak faham.

“merdeka warna merah.bukan warna pink.ni angah buat warne pink.kite punye je yg laen.”bilah mengadu kerana hasil kerjanya berbeza jika dibandingkan dgn rakan2nya yg lain.

Aih..bdk2 zaman sekarang ni.tipu siket pon tahu.haha.

bukan sengaja pon.dah warna merah xda.


gi sekola..jgn malas!

org sahur dia sahur.org buka dia buka.puasa??huh..


Tipu??adekah aku juga telah ditipu?ataupun kita sume.


Bukan ingin menjadi rakyat yg tidak bersyukur.

Cuma tidak rela menjadi rakyat yg ditipu.


Layan video dibawah.ade 4 bahagian.n the 3rd one is my feveret.jom belaja sejarah~

Sekian.toodles~


ade msalah nak dload pula.(sila la klik)



4 Responses


  1. assyazuli on September 4, 2009 at 1:29 AM

    yang merah sememangnya bukan pink dan yang pink sememangnya bukan merah. masing2 ade peranan, budak sekecil itu pun boleh memahaminye kenape bkn kite???? org yg konon dewase tidak mampu meletakkan sesuatu menurut kehendak pencipte.

  2. mohd hazwan mohd salleh: on September 4, 2009 at 11:24 AM

    hm..
    jikalau yg dimaksudkan adalah dlm kontek seorng hamba kepada Penciptanya,ya..setuju sgt.

    AlQuran dan sunnah panduan utama,dan tiada mana2 hukum atau undang2 manusia yg dapat mengatasinya.

    nastaghfirullah..

  3. fathiyyah on September 6, 2009 at 5:51 PM

    org pompuan mmg bijak2

    :D

  4. mohd hazwan mohd salleh: on September 7, 2009 at 8:01 AM

    haha..

    masuk bakul angkat sendiri da..~