Archive: February 2009


Jangan biarkan Dia pergi



Tuk..tuk..tuk

“assalamualaikum..”

kedengaran salam diberi seiring dgn ketukan pintu..

“assalamualaikum..”

salam diberi sekali lagi.pintu juga diketuk beberapa kali.Lama menunggu..Namun tiada terdetik putus asa.salam diberi dan pintu itu diketuk berulang kali tanpa jemu.

Menunjukkan kesungguhan si Dia..

Haih..mengapa begitu sukar sekali.Adakah pintu ini begitu keras dan sudah dirantai dgn lapisan yg tebal..??

Usaha si Dia tampak tidak mmbuahkan hasilnya..jalur2 merah kekuningn sudah kelihatan.Menandakan matahari yg terbit ingin melebarkan cahayanya ke muka bumi..

Benar..si Dia kesuntukan masa.

Tiada apa mmpu dilakukan..setelah usaha dilakukan,mncuba utk memasuki pintu itu.Lalu si Dia berundur pulang.Dgn langkah yg sayu..

Ya..si Dia pulang dgn hmpa.Adakah masih ada hari esok utk Dia kembali..mencuba sekali lagi.Semoga pintu itu tidak tertutup lagi..

Dialah..Subuh

Yang saban hari cuba memasuki pintu-pintu hati insan bergelar manusia.mnyedarkan mereka yang sedang lena dihanyut mimpi indah dlm tidur bersandarkn nafsu.

Sedarlah..wahai kita yg bergelar manusia.Bebaskan diri dari rantai2 syaitan yang mngikat kita dlm ulitan mimpi.

Ingati Allah-->berwudhu’-->dan tunaikan solat.

Jangan biarkan Subuh itu berlalu pergi..kerna kelak kita yang akan dipersoalkn.

p/s-Hanya sebuah analogi..smoge kite same2 berusaha mndapatkan redha Ilahi.Sentiase tunaikan solat diawal waktu..

mengakui diri ini begitu lemah..~

video


tagged by paih a.k.a warden rumah


flat pekeliling yg dah usang2 sket..

kene tagged da..by paih a.k.a warden umah.tp jawapan2 ni berdasarkn kegunaan mase kecik2 dulu ye.. Sila berikan kegunaan lain yang digunakan oleh anda kepada barang-barang yang dinyatakan di bawah (maksudnya bukan kegunaan sebenar barang tu tapi kegunaan tambahan yang anda buat la dengan barang tu, kira diaplikasikan oleh anda... konon kreatif la tu!)

1) Anak Kunci
Tinggalkan dlm umah @ hilangkn bile jln2 kat luar.pastu kene r suh pak cik sebelah umah kopakkn pintu.mase ni duduk kat flat pekeliling,KL.feymes tu flat ni mase tu.antare bangunn tertinggi kat Kl mase dolu2.

2) Penutup Pen
selit kat jari pastu tepuk kat lantai..patah lah beliau.natijahnye xdpt dketahui..aha~

3) Botol Mineral
bubuh belalang lpas tangkap kat semak belakang skola agame.wahaha..kat skola agame masjid jamek sg. besi..

4) Paper lama
"paper lame..bateri lame..kakau kocik"
so,ak ngn along ak slalu r kumpol paper lame..nk kumpul duet poket r katekan.tpkn..ktorng xpenah kaye pon jual paper lame kat apek cine tu.bkn tu je..bateri lame triple A yg dah abes pon kitorng kumpul tunjuk kat apek tu.tp die kate xmau bateri ni.pehal la apek tu..
bile dah beso baru r tau nape die xnak bateri kitorng tu.hehe..


5) Seluar lama
nk wat pe ha suar lame.bg je r yg elok2 tu kat sedare mare..xelok mmbazir kan3??

6) Lesung batu
bende ni utk dilihat je.xyah wat ape2.nnti mama yg tumbuk cili ke..bwang ke..kan3??hehe

7) Langsir
sejenis hantu yg menakutkn bdk2 kecik terutame bile diorng nak balek solat terawikh..hee~

8) Komputer pejabat
hm..maen game pinball kat pc ayah mase lpak2 kat ofis die.slalu kalo balek asrama kne lpak ctu dlu.sbb nk tggu abes waktu keje.ape ntah name game tu..space..space..??argh..xingt

9) Duit syiling
tepon mama n ayah kat umah mase duk asrama.jg tuk mesin basuh baju yg pakai syiling tu..

10)laman blog
ape ni..dulu2 mne de menatang ni

dah abes pon soklan..
xyah r nk tag sape2..bkn diorng nk jawab pon.tp kalo ade sape2 nk jawab dpersilakan.
ok.salam..~


me..on vacation:bahriya part 2~


ha..ni cme nk sambung balek story utk post sblom ni.so,kali ni nak citer pe yg ktorng buat,for the 2nd n 3rd day..here in bahriya.layan~

the 2nd day(3hb februari bersamaan 7 safar 1430H)

rini kitorng meneruskan perjalanan ala2 safari..kat padang pasir ni.Tp xde r jumpe singe ke,zirafah ke etc.diorng pon malas kot nk dok kat cni.


"jom kite trun brsame..walo ape pon yg berlaku jgn lepaskan tgn.ana akhukum fillah"
ni lah kate2 diorng sblom masing2 khianat tolak menolak member bile nk turun bukit ni hoho~(dkat sand dune..cmtu r name die)


area bukit kat black desert..pok cik yg jd tourist guide kami kata area ni kwsn gunung brapi bribu2 lemon thn yg dulu..


kat kawasan white sand..


lagi batu bate yg unik..ni btk cam ayam n pokok.kan3..subhanallah~

wah..cute nye matahari terbenam.nak cubet2 je rase..


kitorng bermalam kat kawasan padang paser ni tuk mlm ni.cpat2..dah nk mlm ni.hish lembab btui dak2 ni.


wah..uncle2 arab ni mmg terer masak.tgh padang pasiaq ni pon depa buleh masak cam ni.suspek2~


the 3rd day(4 feb bersamaan 8 safar 1430H)

ya Allah..sejuk yg amat tdo kat padang pasir ni.

sunrise..~

akhernye..nak balik umah da..

tata..nnti kami xdtg lg.skali sudey hihi..

tgh harinye kami pon bertolak balek ke cairo.sampai2 da mlm.letih r gak.tp mmg best r trip ni..uncle2 arab yg ikot ktorng nye journey ni mmg cambes.sume baek2..

anak2 murid ni pon mmg cool.byk kali la jgk jip tersangkut kat padang pasir ni.n ade skali diorng ni smgt gler nak tolong tolakkn jip ni..walopon xtahu r bape byk sgt tenage yg diorng dpt sumbngkan tyme tu..hehe.

nway..cuti pon da abes.its a start 4 a new season again.mama n ayah doakan wan kat cni ye..bole blaja elok2.

tata..






me..on vacation:bahriya part 1~




salam..post kali ni special utk sume family kat mesia.Nak share pengalaman ber-cuti2 mesir kat cni hehe~

"bahriya??kat mane tu.."
ha..ni lah soklan yg slalu ustz2 kat cni tnye bile bgtau ade jaulah(jalan2 melncong) ke bahriya.
asalnye ingt kawasan laut..bole snorkling.diving n etc.sbb amek dr perkataan bahri(laut).rupe2 nye,"bole la sgt" buat mende2 tu.hehe

So..sbenanye,bahriya ni kawasan padang pasir yg cambes.mmg x jmpe r kalo duk kat bndar kaherah ni.Dari kaherah nk kesane amek mase dlm 5 jam..naek "pesawat kami"..

hm..seramai 6 org guru pengiring n kurng lebey 4o anak murid join lawatan smbil blaja ni..


the 1st day of my journey(2hb feb bersamaan 6 safar 1430H)


when da journey begin..guru2 pengiring bergmbar bersame airbus 3310 he~


on da way..wee~


smpai kat hotel

smpai2 je kat hotel,mkan2 n then solat..kami trus ke tempat2 menarik sekeliling ni.Gune 6 bijik jip pacuan 4 roda.sumbat r reramai dlm tu.

jip kami yg tersangkut kat padang pasir ni..


ni dekat salt lake.mmg tenang r tasik ni.mcm cermin da..~


keep on moving..


pemndangn kat kawasn bukit padang pasir..


rakyat mesia pasti bgge dgn kami..yay!

selain tu..kami ade gak pi hot spring n kwasan ternk unta.unta kat cni gemuk2 n bulu pon byk.unta gurun mmg cmtu kot..
utk hari pertame ni,kami balek smule ke hotel..brmalam kat ctu.sok nye smbung jejln balek.phew~